Grad Vukovar u suradnji s partnerima (VURA – Razvojna agencija Vukovar, ustanovama u kulturi, udrugama civilnog društva i dr.) provodi projekt „Kulturna mreža grada“ s ciljem razvoja publike u kulturi u Vukovaru.

U okviru projekta provedene su dvije radionice, a u srijedu, 23. listopada 2024. godine u prostorijama Gradskog muzeja Vukovar održana je i treća zaključna radionica.

Zamjenik gradonačelnika Filip Sušac istaknuo je kako je cilj projekta napraviti plan i strategiju razvoja publike u kulturi.
„Svjesni smo činjenice da je Grad Vukovar zbog ratnih zbivanja izgubio jedan dio publike u kulturi i upravo stoga strategija će nam pomoći u njenoj ponovnoj aktivaciji. Vukovar je povijesni, kraljevski grad prepun kulture i zaslužuje imati masovniju publiku“, rekao je zamjenik Sušac.

Pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Josip Paloš pojasnio je kako su programom predviđene tri radionice koje obuhvaćaju aktivnosti od izrade studije o postojećem stanju po pitanju publike u kulturi u gradu Vukovaru do konačne izrade strategije.
„Vjerujem da će se izradom strategije dodatno utvrditi plan i da će nam pomoći da privučemo još publike u naš grad, kako mladih tako i starijih osoba. Ovim putem zahvaljujem svim sudionicima na projektu“, rekao je pročelnik Paloš.

Aktivnosti projekta su stručno i profesionalno vođenje istraživanja publike u svrhu definiranja ciljnih skupina, segmentacije publike ili izrade baze rezultata istraživanja dostupne javnosti, jačanje kapaciteta organizacije i razmjena znanja i vještina kroz edukativne programe usmjerene na razvoj inovativnih i interdisciplinarnih pristupa publici, organizacija profesionalnih edukacija u području razvoja publike te izrada profesionalnog plana razvoja publike ili strategije u organizacijama uz mentorsko vođenje. Navedene usluge provodi Institut za razvoj i međunarodne odnose - IRMO iz Zagreba.

Projekt je financiran sredstvima Ministarstva kulture i medija RH, a vrijednost bespovratnih sredstava je 10.000 eura.