U četvrtak, 24. listopada 2024. godine na Veleučilištu „Lavoslav Ružička“ u Vukovaru održana je 8. manifestacija Znanost za mlade u Vukovaru pod pokroviteljstvom Grada Vukovara, a u organizaciji tvrtke Lotusmedia i Udruge „Samo pozitivno“.

Tema ovogodišnje manifestacije je „Budućnost kakvu (ne) želim“, a gost predavač bio je dr. Igor Berecki koji je održao predavanje naziva „Budućnost kakvu biramo: Biorobotika – simbioza čovjeka i računala“.

Pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Josip Paloš istaknuo je kako Grad Vukovar rado podržava ovakve manifestacije, a već osmu godinu i manifestaciju Znanost za mlade.

„Cilj je popularizirati mladost i približiti je mladima. Teme su uvijek aktualne, od umjetne inteligencije do biorobotike, a stručnjaci ih na zanimljiv način približavaju učenicima i sudionicima manifestacije. Važno je shvatiti da su i moderne tehnologije, ukoliko se koriste na pravi način, na dobrobit naše budućnosti“, poručio je pročelnik Paloš.

U sklopu manifestacije održana je i javna tribina na kojoj su govorili doc. dr. sc. Željko Sudarić, prof. struč. stud., dekan Veleučilišta „Lavoslav Ružička“ u Vukovaru, Monika Berecki, mag. med. lab. diag. s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Kruno Miličević, direktor tvrtke Random red d.o.o., Darko Bilandžić, multimodalni AI stručnjak te izvrsni učenici sa svojim mentorima, a pod moderatorskom palicom organizatorice, NLP Master trenerice i coacha Mare Majstorović.

U sklopu manifestacije dodijeljene su i stipendije nadarenim učenicima Emi Stankoski Hrgović (Gimnazija Vukovar), Sari Perković (Tehnička škola Vukovar) i Tereziji Kikić (Gimnazija Vinkovci.

Cilj manifestacije je približiti mladima znanost kao i znanstveni pristup životnim izazovima, ali i potaknuti ih na ostanak i povratak u Vukovar.