{gallery}2015/10/27/02{/gallery} Predstavnici Grada Vukovara na čelu s gradonačelnikom Ivanom Penavom i ravnateljica Dječjeg vrtića Vukovar 1 Mirjana Kulić održali su radni sastanak s predstavnicima Korpusa inženjera zapovjedništva američkih oružanih snaga - Europski odjel i predstavnicima Veleposlanstva Sjedinjenih američkih država u Zagrebu na kojemu su razgovarali o planiranom tijeku realizacije projekta dogradnje aneksa objekta DV Vukovar 1 na Mitnici.


Dogradnja građevine sastoji se od 5 jedinica: tri vrtićke jedinice i dvije jasličke jedinice, a uz to su projektirani prateći sadržaji: sanitarije, sobe za odgajateljice, pedagoga, medicinsku sestru i potrebna spremišta.


Dogradnja građevine omogućuje povećanje broja djece korisnika vrtića sa 125 na 225, čime se smanjuje preopterećenost vrtića. Istodobno, omogućuje se novo zapošljavanje čime se pridonosi smanjenju broja nezaposlenih.


„Trenutno stanje građevine omogućuje pohađanje vrtića za stotinjak djece, što je za dio grada u kojemu je vrtić smješten, a koji broji 5000 stanovnika i prema kojem gravitira cca 320 djece, mali kapacitet. Rezultat malog kapaciteta je preopterećenost vrtića i nedostatak mjesta, što postaje sve veći problem. Također, dječji vrtić na Mitnici ne pruža mogućnost smještaja djece u jaslicama. Dogradnjom vrtića želi se riješiti problem nedostataka mjesta u vrtićima, te omogućiti smještaj djece od najranije dobi. Također, zapošljava se nova radna snaga što pridonosi smanjenju nezaposlenosti u tom sektoru.


Predškolski odgoj ključ je za bolji uspjeh u školi, doprinosi socijalizaciji djece te stoga treba biti omogućen svakom djetetu. Nažalost, mnogi gradovi u Hrvatskoj, pa tako i Vukovar, nosi problem nedostatka smještaja. S obzirom da raste natalitet, dolaze nove generacije, roditelji koji su zaposleni nemaju mogućnost upisa djece u vrtić. Dogradnja i otvaranje novih odjeljenja dovesti će do ostvarivanja zajamčenih prava svakog djeteta predškolskog uzrasta na kvalitetan rani razvoj i učenje," objasnio je gradonačelnik Penava.

Vrijednost projekta je 492.183,00 USD (bez PDV-a), a financiran je iz programa „Humanitarian Asistance". PDV plaća Grad Vukovar.


Izvođač radova i dokumentacije, po principu ključ u ruke, je tvrtka Josip Fudurić d.o.o., Zagreb. Predviđeno vrijeme realizacije projekta je 365 dana.