Na manifestaciji „Dani obrtništva u Vukovaru“, gradonačelniku Grada Vukovara Ivanu Penavi uručena je plaketa za poticanje razvoja poduzetništva. Odvilo se to u prekrasnom ambijentu Gradskog muzeja Vukovar, gdje je obilježena 130. godišnjica organiziranog obrtništva u Vukovaru.

Predsjednik Udruženja obrtnika Vukovar Dražen Zovko u svom je obraćanju istaknuo kako Grad Vukovar godinama izdvaja značajna sredstva koja služe kao pomoć gospodarskoj aktivnosti, pa tako i obrtnicima, na čemu je posebno zahvalio. „Kao dokaz da obrtništvo s Gradom Vukovarom ima dobre odnose je nedavna dodjela novih bespovratnih sredstava kojima je izravno Grad sufinancirao 32 nova obrta na području našega grada i to iznosom od skoro 300.000 kuna“, rekao je Zovko te naglasio kako do prije nekoliko godina to nije bio slučaj. „Dolaskom gradonačelnika Ivana Penave na čelo našega grada, situacija  po gospodarstvenike se uvelike promijenila. Poticaji koje je Grad do tada dodjeljivao poduzetnicima i obrtnicima od minimalnih, prerasla su u ozbiljna i upotrebljiva sredstva, a siguran sam kako će  i dalje nastaviti pomagati razvoju obrtništva u Vukovaru“, zaključio je Zovko.

Primivši Plaketu, gradonačelnik Ivan Penava istaknuo je kako je fokus rada Grada Vukovara unazad 6 godina na gospodarstvu. „Gospodarstvo je jedina mogućnost i put koji može zadržati mlade ljude u našim krajevima, stoga smo vrlo značajna proračunska sredstva usmjerili ka gospodarstvu te smo zajedničkim snagama, u suradnji s Udruženjem obrtnika Vukovar osmislili paket mjera na koji se danas velik broj obrtnika i poduzetnika u Vukovaru oslanja“, rekao je gradonačelnik te dodao kako je to dovelo do impozantnih sredstava koja su odvojena za naše gospodarstvo te dovelo i do značajnije spoznaje, a to je da su te mjere konstanta te da će Grad Vukovar i u budućnosti biti pouzdan partner gospodarstvenicima. „3.500.000 kuna smo ove godine plasirali samo iz Proračuna Grada Vukovara, a biti će tu još sredstava koja će se prema gospodarstvu uputiti putem Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara te EU fondova“ , naglasio je Penava te dodao kako je prema različitim analizama Vukovar prepoznat kao drugi grad u Hrvatskoj po izdvajanjima za gospodarstvo, a ono što nas najviše raduje je broj novoosnovanih obrta i broj radnih mjesta, koji je unatoč koronakrizi u porastu u odnosu na prethodnu godinu.

U Gradu Vukovaru trenutno egzistira 485 obrta, od kojih je 40 novootvorenih u 2020. godini.