U Dvorcu Eltz upriličena je svečana dodjela ugovora poljoprivrednicima koji su ostvarili pravo na bespovratne potpore putem Programa bespovratnih potpora u poljoprivredi na području grada Vukovara za 2021. godinu. Ugovore su poljoprivrednicima dodijelili gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava te zamjenici Marijan Pavliček i Ivana Mujkić.

Za realizaciju Programa bespovratnih potpora u poljoprivredi ove godine je osigurano 1.000.000,00 kn, putem kojih je Grad Vukovar dao podršku poljoprivrednicima kroz sufinanciranje širokog raspona aktivnosti u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji kao i preradi poljoprivrednih proizvoda.

Javni poziv zatvoren je zbog utroška proračunskih sredstava, od 56 zaprimljenih zahtjeva, odobreno je njih 39, a najveći iznos koji je jedan korisnik mogao ostvariti je 50.000,00 kuna.

Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava ovom prilikom istaknuo je kako je ova mjera izuzetno dobar pokazatelj razvoja vukovarskog gospodarstva. „Od 2015. godine kada smo krenuli s ovom mjerom na raspolaganju je bilo 500.000,00 kuna, a iskorišteno je bilo tek 10% sredstava. Danas, rekordni iznos od milijun kuna iskorišten je u potpunosti i u vrlo brzom roku, što je najbolji pokazatelj kvalitetne suradnje Grada Vukovara s gospodarstvenicima našega područja, ali i naše posvećenosti koja je usmjerena razvoju gospodarstva, poduzetnika i poljoprivrednika.“ , zaključio je Penava.

Javni poziv sadržavao je 11 mjera kojima se sufinanciralo 50% prihvatljivih troškova nabave mehanizacije,  plastenika, staklenika, sustava za navodnjavanje, osiguranja stoke i objekata za stoku, nabavu voćnih sadnica,  ulaganja u pčelarstvo, analizu tla, edukaciju poljoprivrednika, troškove izrade dokumentacije za apliciranje na natječaje, nabavu stoke i peradi, troškove prerade poljoprivrednih proizvoda, marketinških aktivnosti i slično.

Program bespovratnih potpora u poljoprivredi iz godine u godinu je sve više prepoznat i iskorišten od strane poljoprivrednih gospodarstava s područja grada Vukovara što pokazuje analiza programa u razdoblju od 2015. godine do 2021. godine.

Naime, osigurana sredstva za provedbu programa od 2015. do 2021. godine povećana su za 100%, a iskorištenost sredstava rasla su iz godine u godinu te su ove godine iskorištena u punom iznosu.

Jasan je ovo pokazatelj posvećenosti Grada Vukovara, ali i povjerenja te kvalitetne suradnje s gospodarstvenicima s područja našega grada.