Grad Vukovar, zajedno s njemačkim gradovima Geisa i Vacha još od 2014. godine provodi projekt međunarodne suradnje kojemu je cilj da mladi iz Hrvatske i Njemačke kroz zajedničko druženje upoznaju druge kulture i zemlje, sruše predrasude i stvore nova, trajna poznanstva.

Naime, nakon rata, Udruga Caritas iz grada Geisa prvi je puta bila u Vukovaru kako bi pružila pomoć. Solidarnost je urodila partnerstvom i prijateljstvom pa se tako ovaj projekt zajedno s Franjevačkim samostanom i samostanima i crkvama s područja gradova Geisa i Vache provodi već dugi niz godina.

Tako su i ove godine mladi iz Hrvatske i Njemačke zajedno proveli deset dana u Vukovaru te sudjelovali u brojnim aktivnostima, poput uređenja Vukovarske ade, čišćenju dvorišta Gradskog muzeja i sličnih, a tijekom svog boravka posjetili su memorijalna i kulturna mjesta u Vukovaru i okolici.

Jedna od posljednjih aktivnosti u sklopu boravka u našemu gradu bila je posjet Gradu Vukovaru gdje je mlade i gradonačelnika grada Vache Martina Müllera primio zamjenik gradonačelnika grada Vukovara Filip Sušac.

„Veseli nas provedba ovakvog projekta međunarodnog karaktera kojim doprinosimo razvoju dječjih znanja i iskustava. Projekt zasigurno ima budućnost i nastavit ćemo ga razvijati jer učenje o raznim kulturama i stvaranje internacionalnih prijateljstava koja ostaju zauvijek bitno je za naše mlade.“, istaknuo je ovom prilikom zamjenik Sušac te se zahvalio Udruzi Caritas iz Njemačke i gradonačelniku Mülleru na suorganizaciji projekta.

Gradonačelnik Vache Martin Müller zahvalio je Gradu Vukovaru na susretljivosti. Ovom prilikom nije izostavio istaknuti oduševljenje Vukovarom i načinom te brzinom na koji se on mijenja u vizualnom pogledu.

Cijeli projekt preokrenuli su Udruga Caritas iz Geisa i bivši vukovarski gvardijan fra Zlatko Špehar, podsjetila je Daniela Tischendorf iz Udruge Caritas.

Kako ističu mladi iz Njemačke, ali i Hrvatske, ovaj projekt urodio je brojnim prijateljstvima, a mladi iz grada Vache sa sobom će ponijeti lijepe uspomene iz našega grada.