Ovoga vikenda, 09. i 10. listopada 2021. godine u Vukovaru se održavaju 3. Dani meda, a u sklopu njih u Poduzetničkom inkubatoru Vukovar – BIC otvorena je punionica meda tvrtke Api Green iz Vukovara.

Prvu punionicu meda uopće na području Vukovarsko-srijemske županije svečano je, uz direktoricu tvrtke Api Green Boženu Miličević, rezanjem vrpce otvorio zamjenik gradonačelnika Grada Vukovara Filip Sušac.

„Zaista smo ponosni što se u Vukovaru otvara punionica meda, prva u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Bitan je to preduvjet za razvoj pčelarstva u Vukovaru jer od današnjeg dana lokalni pčelari imaju mjesto gdje svoj med mogu plasirati na šire tržište. U tom pogledu, ovo je snažan korak prema naprijed te će Grad Vukovar u svojoj perspektivi zasigurno uzeti u obzir dodatne gospodarske poticaje za razvoj pčelarstva.“, rekao je ovom prilikom zamjenik Sušac.

Cilj otvorenja punionice meda po HACCP-u je podizanje kvalitete meda na tržištu u Republici Hrvatskoj te razvoj pčelarstva na području grada Vukovara i VSŽ.  Tvrtka Api Green će na ovaj način, osim plasiranja meda iz vlastite proizvodnje, vršiti otkup meda od lokalnih pčelara što će u konačnici omogućiti brendiranje meda s lokalnog područja te osiguranje tržišta za pčelare s rezultatom povećanja pčelinjeg fonda.

Božena Miličević, direktorica tvrtke Api Green pojasnila je kako je cilj otvaranja punionice meda podići kvalitetu proizvoda te okupiti pčelare s područja Vukovara, ali i šire. „Tvrtka Api Green u svrhu podizanja kvalitete meda na veću razinu će otkupljivati med od registriranih pčelara, kontrolirati ga te kao takvog ga plasirati na tržište.“, objasnila je Miličević te zahvalila Gradu Vukovaru na podršci u realizaciji ovoga projekta.

„Za obične ljude ova punionica meda možda je samo mali objekt, no za sve pčelare s područja grada Vukovara te Vukovarsko-srijemske županije, ona je neboder.“, slikovito je to opisao Ivan Dumendžić, predsjednik Udruge pčelara Vukovar 91.

Nakon svečanog otvorenja, u Hotelu Lav upriličena je svečana dodjela diploma polaznicima tečaja apiterapije, a diplome je dodijelio zamjenik gradonačelnika Filip Sušac.

Prvi je to ovakav tečaj proveden na našem području, a broji ukupno 17 polaznika te posebno težište stavlja na obrazovanje mladih u tome području. Polaznici tečaja su i učenici srednjih škola iz Vukovara.

Pred sam kraj dana, u prostorima Zadruge Vrhunsko vukovarsko upriličit će se svečano otvorenje 3. Dana meda u Vukovaru te ujedno i proslava 20. obljetnice rada Udruge pčelara Vukovar '91.