Tradicionalnim 25. Vukovarskim adventskim svečanostima započeo je Advent u Vukovaru.

Prvu adventsku svijeću, u ime svih svojih sugrađana, upalio je gradonačelnik Ivan Penava.

Vukovarske adventske svečanosti ove godine simbolično nose naziv „Vukovar – grad susreta“, a slogan vukovarskog Adventa koji se odvija u periodu od 27. studenog do 24. prosinca 2022. u perivoju Dvorca Eltz je „Advent pun čarolija“.

Gradonačelnik Ivan Penava upalio je prvu adventsku svijeću koja simbolizira nadu i iščekivanje, sa željom da blagostanje ispuni svaki vukovarski dom te da se Vukovarci i u idućim godinama u predblagdansko vrijeme nastave okupljati u ljepoti zajedništva, bogatstvu tradicije i blagdanskom duhu. "Neka mir blagdana ispuni i domove svih prijatelja Vukovara, ali i domove ratom pogađene Ukrajine i svih drugih ratom pogođenih zemalja, domove dijaspore i srca naših vojnika koji su u mirovnim vojnim misijama diljem svijeta te moreplovaca.", dao je poručiti gradonačelnik Penava.

“Punih 25 godina smo se sastajali, najprije u razrušenom dvorcu Eltz, i uvijek palili adventske svijeće, stvarajući prekrasne priredbe, oslanjajući se na tradiciju, ali i suvremene umjetničke izričaje”, rekla je ovom prigodom ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ružica Marić. Tijekom proteklih 25 godina, dodala je, Vukovar je ostao otvoren grad za sve ljude dobre volje.

Adventski vijenac je blagoslovio gvardijan Josip Poleto poručivši kako je vrijeme Došašća i vrijeme prijateljstva, susreta i ljubavi.

 

Program otvorenja pratio je i početak rada klizališta, koncert glazbenog sastava Akvarel te gastro ponuda. 

Od danas, pa sve do 24. prosinca Advent u Vukovaru će donijeti pregršt zanimljivih blagdanskih sadržaja i aktivnosti u kojima će zasigurno uživati brojni Vukovarci.

Ledena čarolija na klizalištu u perivoju Dvora Eltz nudi poseban doživljaj za sve ljubitelje zimskih sportskih aktivnosti. Kao i svake godine, korištenje klizaljki i klizališta je besplatno za sve posjetitelje, a njegovo radno vrijeme je od 09 do 21 sat, osim petkom i subotom kada klizalište radi do 22 sata.

 

Program Adventa u Vukovaru dostupan je na poveznici.