Vukovar se svrstao među top 10 hrvatskih gradova koji su osigurali najviše novca iz EU fondova u 2022. godini, ali i u razdoblju od 2014. do kraja 2022. godine.

O ovoj temi na konferenciji za medije govorili su zamjenik gradonačelnika Filip Sušac, direktor Razvojne agencije Vukovar Darijan Zeko te pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Kristina Bilić. 

Naime, sukladno analizi podataka Ministarstva financija o konsolidiranim proračunima gradova u 2022. godini te analizi koju je proveo portal gradonacelnik.hr Vukovar je zauzeo visoko 6. mjesto po povučenim EU sredstvima. U 2022. godini Vukovar je povukao 45.193.174 kuna bespovratnih sredstava europskih fondova.

U periodu od 2014. – 2022. godine na tablici svih hrvatskih gradova po visini osiguravanja EU sredstava Vukovar se svrstao na 9. mjesto. U tom devetogodišnjem razdoblju Vukovar je osigurao 114.132.502 kuna za EU projekte.

Zamjenik gradonačelnika Filip Sušac istaknuo je kako su provedeni brojni EU projekti, od velikih kapitalnih projekata do onih društvenih i socijalnih. "Prisjetimo se kako je realiziran Eu projekt izgradnje gradske tržnice koja je 2018. godine proglašena najboljom europskom poslovnom zgradom. Proveden je projekt BIC – Poslovno inovacijski centar kojim je potpuno uređen prostor namijenjen razvoju vukovarskih poduzetnika i gospodarstva, izgrađen je novi, moderan nogometno atletski stadion u središtu grada, rekonstruirana zgrada tzv. Radničkog doma u Borovu naselju koja se prenamjenjuje u prostore vukovarskog veleučilišta, provodi se projekt Adica, istražuju se geotermalni izvori, postavljaju se solarne elektrane na 12 zgrada, a također je proveden i niz projekata koji izravno utječu na kvalitetu života osjetljivih skupina društva, poput kontinuirane provedbe projekta Zaželi, osiguravanja školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva, osiguravanja druge smjene u dječjim vrtićima te brojni drugi projekti.", naveo je Sušac te podsjetio kako je za Vukovar je upravo osigurano i 18 milijuna eura bespovratnih sredstava EU fondova putem ITU mehanizma, a u idućem razdoblju nastavlja se provedba raznih važnih i strateških projekata poput obnove i opremanja Grand hotela, modernizacije gradskog prijevoza, izgradnje tenis dvorane i dodatnih sportskih sadržaja.

Direktor Razvojne agencije Vukovar Darijan Zeko naglasio je važnost ovih podataka i uspjeha za Vukovar. "2022. godina bila je izuzetno uspješna kada je u pitanju povlačenje EU sredstava i zbog toga smo jako zadovoljni. Istim tempom nastavljamo i dalje te nam ovi rezultati daju dodatan vjetar u leđa.", rekao je Zeko.