Grad Vukovar s njemačkim gradovima Geisa i Vacha već deset godina, od 2014., provodi projekt međunarodne suradnje kojemu je cilj da mladi iz Hrvatske i Njemačke kroz zajedničko druženje upoznaju druge kulture i zemlje, sruše predrasude i stvore nova, trajna poznanstva.

Povezanost gradova datira iz vremena nakon Domovinskog rata kada je Udruga Caritas iz grada Geisa prvi puta bila u Vukovaru kako bi pružila pomoć. Solidarnost je urodila partnerstvom i prijateljstvom pa se tako ovaj projekt s Franjevačkim samostanom i samostanima i crkvama s područja gradova Geisa i Vache provodi već dugi niz godina.

Za mlade i njihove voditelje tijekom petodnevnog boravka u našem gradu organizirane su brojne aktivnosti među kojima je i posjet Gradu Vukovaru. U Gradskoj vijećnici Grada Vukovara prijatelje su dočekali zamjenik gradonačelnika Filip Sušac i pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Martina Prepunić.
Ove godine obilježavamo deset godina suradnje između tri grada tijekom kojih su se sklopila brojna poznanstva i prijateljstva. Moramo se prisjetiti da su oni uz nas od Domovinskog rata, bili su uvijek spremni pomoći i od tada je krenula inicijativa i suradnja koja je zaokružena ovim projektom. Jedne godine naši Vukovarci odlaze u Njemačku dok druge naše prijatelje rado dočekujemo u Vukovaru. Cilj projekta je povezivanje mladih, razmjena iskustava i tradicije, a ono najvažnije je stvaranje veze i prijateljstva između dva naroda“, rekao je zamjenik Sušac te je gostima poželio dobrodošlicu i ugodan boravak u Vukovaru. Tijekom posjeta mladi izrazili oduševljenje našim gradom, a zamjenika Sušca pitali su brojna pitanja o životu u Vukovaru.

Djeca iz Njemačke tijekom posjeta obilaze memorijalna i kulturna mjesta u gradu i okolici te uče o bogatoj povijesti i životu Hrvatske i Vukovara.