Hrvatsko društvo Ljubljana organizira sada već tradicionalnu 18. biciklističku karavanu „Put prijateljstva Vukovar-Ljubljana“.

Biciklistička karavana na put je krenula s Trga Republike Hrvatske u Vukovaru, a prije samog kretanja članove karavane je u svom uredu primio zamjenik gradonačelnika grada Vukovara Filip Sušac te ih potom ispred zgrade Gradske uprave Grada Vukovara ispratio na put dug 500 kilometara.

"Svim Hrvatima koji žive u Sloveniji ova karavana ima veliko značenje još od 2003. godine kada smo prvi put krenuli na ovaj put. Svatko je na svoj način pomagao Vukovaru, a mi sportaši smo mu na svoj način odlučili odati počast te ujedno povezati i domovinu i državu u kojoj živimo. Cijela ideja se odvija oko datuma 25. lipnja jer su na taj datum i Slovenija i Hrvatska obilježavale dan svoje državnosti.", pojasnio je ovom prilikom Milan Pavelić, voditelj karavne te predsjednik Hrvatskog društva Ljubljana.

Zamjenik gradonačelnik Filip Sušac biciklistima je poželio sretan put i pažljivu vožnju te istaknio kako za grad Vukovar ovakve akcije znače puno. "Na ovaj način povezujemo dvije države, Hrvate u Sloveniji i sve Hrvate u Vukovaru. Lijepo je vidjeti zajedništvo i povezivanje čak 15 gradova.", rekao je Sušac.

Podsjećamo kako je 2016. godine uoči Puta prijateljstva Vukovar-Ljubljana potpisana i „Povelja puta prijateljstva Vukovar-Ljubljana“ čiji su potpisnici gradonačelnici 11 gradova u Hrvatskoj i 4 grada u Sloveniji kroz koje prolazi biciklistička karavana.

Karavana prijateljstva posvećena je svim poginulim hrvatskim braniteljima od Vukovara do Ljubljane. Vozi se u tri etape: prva je Vukovar – Đurđevac, druga Đurđevac – Samobor te treća Samobor – Ljubljana. Karavana počinje u Vukovaru, gradu simbolu otpora i pobjede, u znak odavanja počasti svim hrvatskim braniteljima.