Jedina neobnovljena osnovna škola u Vukovaru nakon ratnih razaranja dočekala je kraj svoje obnove te je danas, na prvi dan nove školske 2022./2023. godine otvorila vrata svojim učenicima.

Podsjetimo kako je u rujnu 2019. godine potpisan Sporazum o obnovi, dogradnji i nadogradnji zgrade i sportske dvorane OŠ Nikole Andrića, a potpisnici Sporazuma bili su Ministarstvo znanosti i obrazovanja na čelu s ministricom Blaženkom Divjak, Grad Vukovar te Vukovarsko-srijemska županija.

Obnova vrijedna preko 24 milijuna kuna financirana je sredstvima Ministarstva znanosti i obrazovanja u visini od 80%, dok su Grad Vukovar i Vukovarsko-srijemska županija obnovu financirali s iznosima od po 10%.

Svečanost otvorenja upriličena je na samom ulazu u školu, a otvorenju su nazočili brojni gosti, među njima izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Marijana Balić, izaslanik Vlade Republike Hrvatske i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, župan Vukovarsko-srijemske županije Damir Dekanić, gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava, predsjednik Gradskog vijeća Grada Vukovara Željko Sabo te drugi.

Svečanost otvorenja započela je himnom Republike Hrvatske i minutom šutnje te nastavljena prigodnim programom, sve u organizaciji učenika Osnovne škole Nikole Andrića. Uslijedila je posveta škole te svečano rezanje vrpce.

U svome obraćanju nazočnima prilikom svečanosti otvorenja gradonačelnik Ivan Penava istaknuo je kako se u njegovom gradonačelničkom mandatu, dok se čekao proces obnove, izmijenilo 5 ministara znanosti i obrazovanja, no u konačnici, nakon dugo vremena, priča ima sretan kraj. „Nakon preuzimanja osnivačkih prava nad osnovnim školama s područja grada Vukovara, ali i puno prije toga, borili smo se obnovu škole. Bila je ovo 31 jako dugačka godina za sve generacije učenika koje su se školovale u doista ružnim i neprimjerenim uvjetima, posebice vremenu 21. stoljeća. Sada je to stvar prošlosti, čovjek kada je na cilju polako zaboravlja loše stvari. U ovom dugom procesu bilo je puno ljudi koji su na razne načine pomagali obnovu, na čemu im se trebamo zahvaliti. Grad Vukovar je činio i činiti će i dalje sve što je u njegovoj moći kako bi stvarali najbolje uvjete školovanja za mlade Vukovarce.“, dao je istaknuti Penava.

Zadovoljstvo završetka obnove škole nije skrivala ravnateljica Josipa Kotromanović-Sauka, ističući u svome govoru kako je obnovljena škola spremna za svoje učenike koje će u njoj stjecati nova znanja i vještine.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs naglasio je kako je obnova ove škole trajala je jako dugo, za jedan takav školski objekt nedopustivo dugo. „Čitav splet nesretnih okolnosti koji se zbivao kroz sve ove godine teško može opravdati ovoliko otezanje. Danas je to jedna moderna škola.“, rekao je ministar Fuchs.

Program je nastavljen obilaskom škole po učionicama, gdje su učenici za goste pripremili razne aktivnosti, poput recitacija, kemijskih pokusa, sportskih aktivnosti...

Podsjetimo, sve učenike osnovnih škola na području Vukovara, na prvi dan škole dočekali su školski materijali koje je za njih i ove godine osigurao Grad Vukovar.

U Vukovaru je u novu školsku godinu upisano 210 prvašića, a ukupan broj učenika svih osnovnih škola na području grada Vukovara je 1791.