U Marincima, nedaleko od Vukovara, upriličena je komemorativna svečanost u sjećanje na poginule pripadnike ATJ Lučko, SJP PU brodsko-posavske i Zbora narodne garde u pokušaju proboja za obranu grada Vukovara u Domovinskom ratu, a obilježavanju je ispred Grada Vukovara nazočio gradonačelnik Ivan Penava sa suradnicima.

Počast je odana paljenjem svijeća i molitvom.

13. listopada 1991. godine provođena je akcija s namjerom oslobađanja sela Marinci kojeg su okupirale srpske snage, te spajanje s hrvatskim snagama koje su se držale i bile u neprijateljskom okruženju u selu Bogdanovci. Oslobađanjem sela Marinci omogućilo bi se uvođenje i drugih hrvatskih snaga u taj prostor i izvršio proboj prema samom Vukovaru koji se nalazio u potpunom okruženju i blokadi od strane srpskog agresora.

Akcija je pokrenuta u ranim jutarnjim satima. Izvršena je skromna artiljerijska i tenkovska priprema i unatoč ulasku u tzv. potkovu prema puno nadmoćnijem neprijatelju u ljudstvu i tehnici, ATJ Lučko kojem se pridodaje Specijalna policija Slavonski Brod i izvidnička skupina "Žuti mravi" uspijeva doći do ulaza u selo Marince nanijevši štetu neprijatelju u ljudstvu i tehnici. Poslije velikog otpora srpskih snaga koje uništavaju i tri tenka, po zapovjedi nadređenih dolazi do povlačenja na početne položaje u Nuštar i propuštanja humanitarnog konvoja Crvenog križa. Navedena akcija nije dalje nastavljena, ali je dala veliki doprinos u daljnjoj obrani ovog područja, prisilivši neprijatelja na djelomično povlačenje i pregrupiranje svojih snaga. Značenje ove akcije je bilo to što se privremeno smanjio pritisak na grad Vukovar i njegove branitelje koji su dobili na vremenu u nastavku borbe za Vukovar.