Uoči Međunarodnog dana nestalih osoba kod spomen obilježja nestalima u Domovinskom ratu Grad Vukovar je s Udrugom „Vukovarske majke“ odao počast za sve one koji su svoj život dali za Domovinu, a čije su sudbine još uvijek nepoznate

Gradonačelnik Ivan Penava ovim je putem rekao kako se na području grada Vukovara još uvijek se traga za 375 osoba čije sudbine i 32 godine nakon Domovinskog rata nisu razriješene, a njihove obitelji, na žalost ni dan danas nisu pronašle mir. „Najmanje što možemo učiniti je zajedno s obiteljima koje još uvijek neumorno tragaju za svojim bližnjima sjetiti ih se i zahvaliti na njihovoj žrtvi podnesenoj u Domovinskom ratu“, dodao je Penava.

Predsjednica Udruge „Vukovarske majke“ Manda Patko rekla je kako je veliki pomak svaka nova identificirana osoba. “Kada jedna obitelj pronađe svoje najmilije, to je za njih veliko olakšanje jer napokon ima mjesto gdje može zapaliti svijeću i pomoliti se“, zaključila je Patko.

Trenutno je na području Republike Hrvatske 1.806 nestalih osoba, a najviše u Vukovarsko-srijemskoj županiji gdje je taj broj 503 od čega je samo s područja Vukovara 375 osoba koje se još uvijek vode kao nestale. Ovogodišnje središnje obilježavanje Međunarodnog dana nestalih osoba održat će se sutra, 30. kolovoza u Varaždinu.