Na konferenciji za medije održanoj u prostorijama Hrvatskog veslačkog kluba "Vukovar" najavljeno je jubilarno 20. izdanje Vukovarskog veslačkog maratona, koji se održava 30. rujna 2023. u znak sjećanja na dan osnivanja legendarne 204. vukovarske brigade.

Maraton su najavili gradonačelnik Ivan Penava, predsjednik HVK "Vukovar" Luka Kolar te hrvatski olimpijac i veslački reprezentativac, Vukovarac Damir Martin, koji je u čast svim vukovarskim braniteljima te poginulim članovima HVK "Vukovar" u samcu odveslao punu dionicu maratona dugu 34 kilometra, od Vukovara do Iloka.

Ovaj pothvat Damira Martina ujedno je i zahvala svim dosadašnjim veslačicama i veslačima, organizatorima i sponzorima koji su do sada sudjelovali u ovoj manifestaciji te podrška svim budućim natjecateljima i prijateljima Maratona, što je i sam Martin naglasio na konferenciji za medije.

Luka Kolar, predsjednik HVK "Vukovar" istaknuo je kako ova, sada već, tradicionalna manifestacija iz godine u godinu privlači sve veći broj veslačica i veslača iz Hrvatske, ali i susjednih zemalja. "Prije 19 godina pokrenuta je ova jedinstvena manifestacija s ciljem promoviranja veslanja te odavanja počasti 204. vukovarskoj brigadi te 32 poginula i nestala člana HVK "Vukovar" kao i svim vukovarskim braniteljima. U do sada održanim marataonima nastupilo je preko 1000 veslačica i veslača, preko 300 posada iz 42 kluba i 9 zemalja. Podaci govore u prilog veličini i međunarodnom karakteru događaja. Osim sporta, ovaj događaj spaja ljude na brojne načine. Osim memorijalnog, maraton ima i natjecateljski karakter te promovira zdrav način života i veslanje.", rekao je Kolar te pojasnio kako će ove godine nastupiti 22 posade u osmercima, a novost ove godine je i utrka "32 hrabra" u počast 32 poginula i nestala člana HVK "Vukovar" u Domovinskom ratu. Naposljetku, Kolar je zahvalio Gradu Vukovaru te svima koji godinama podupiru Vukovarski veslački maraton.

Gradonačelnik Ivan Penava istaknuo je zadovoljstvo radom kluba koji je najstariji u Vukovaru, a iza njega je 111 godina djelovanja. "Generacije u ovom klubu se izmjenjuju, no klub preko jednog stoljeća živi s gradom. Na djelovanje ovog kluba koji promovira zdrav način života i veslanje kao takvo, ali istovremeno priča lijepu priču o očuvanju naših vrijednosti, smo izuzetno ponosni.", zaključio je gradonačelnik Penava.

Kako je već spomenuto, u sklopu Vukovarskog veslačkog maratona organizirana je i dodatna utrka „32 hrabra“, također utrka osmeraca, ali u duljini od 5 kilometara u čast 32 poginula člana HVK Vukovar u Domovinskom ratu.

Ovakva veslačka manifestacija je jedinstvena u Republici Hrvatskoj. Cilj je organizaciju podići na što veću razinu kako bi se na ovaj način promoviralo veslanje kao sport, ali i odala počast svima onima koji su utkali svoje živote na oltar domovine.

20. Vukovarski veslački maraton održati će se u subotu, 30. rujna 2023. godine. Otvorenje će se upriličiti ispred Hrvatskog veslačkog kluba "Vukovar" s početkom u 10:45 sati.