Kako su financijske potrebe obitelji učenika i studenta za redovno obrazovanje sve zahtjevnije, odnosno veće, Grad Vukovar će za ovu školsku/akademsku godinu 2023./2024. znatno povećati iznose stipendiranja te pomoći svojim učenicima i studentima.

O ovoj novosti javnost su danas na konferenciji za medije u Gradskoj vijećnici izvijestili gradonačelnik Ivan Penava i pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, sport i branitelje Darko Dimić.

"Kao što je poznato Grad Vukovar je nedavno obranio titulu najboljeg grada u Hrvatskoj po pitanju demografije, mladih, obrazovanja i socijalne politike pa u skladu s time, a percipirajući rekordnu inflaciju koja se događa već dulje vrijeme u Hrvatskoj, odlučili smo korigirati iznose stipendija i povisiti ukupan iznos. S navedenim povećanjem, za stipendije u novoj školskoj/akademskoj godini osigurano je ukupno 292.307,16 eura u proračunu Grada Vukovara. To prati naša promišljanja jer, podsjetiti ću, prošle godine smo povećali i iznos nagrada za izvrsne studente s 1.000 na 1.250 kuna, a nastavljamo u smjeru nagrađivanja i poticanja izvrsnosti jer ćemo uvesti i novu mjeru kojom ćemo nagrađivati učenike i njihove mentore koji ostvare izvrsne rezultate na državnim natjecanjima.", pojašnjava Penava.

Pročelnik Dimić pojasnio je kako će se za novu školsku/akademsku godinu 2023./2024. raspisati natječaj za dodjelu stipendija sukladno Odluci kojom se povećavaju iznosi stipendija za:

- deficitarno zvanje studenta sa 132,72 EUR na 160,00 EUR mjesečno

- ostalo zvanje studenta, koji studiraju izvan područja grada Vukovara sa 66,36 EUR na 130,00 EUR

- ostalo zvanje studenata, koji studiraju na području grada Vukovara sa 66,36 EUR na 100,00 EUR

- deficitarno zanimanje učenika srednjih škola sa 53,09 EUR na 60,00 EUR, što će u konačnici povećati ukupni iznos sredstva za 87.566,00 EUR.

Natječaj za prijave za stipendiranje biti će objavljen u petak 13. listopada, a isti dan biti će objavljen i poziv za nagrade za izvrsne studente.