Predstavnici Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba povodom godišnjice srebreničkog genocida organizirali su XIII. Ultramaraton Vukovar – Srebrenica u spomen na žrtve genocida u Srebrenici, žrtve Vukovara i na sve nevino stradale tijekom rata od 1990. do 1995. godine u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Ultramaraton se održava od 2012. godine, a maratonci u 5 etapa od Vukovara preko Vinkovaca, Brčkog, Janje i Zvornika do Srebrenice pretrče 227 kilometara. Ove godine na ultrmaratonu sudjeluju Dražen Ćućić, Miroslav Dudić-Lovrić, Boban Pantović, Mirsad Softić i Duško Štrbac.

Na put su krenuli s mjesta masovne grobnice Ovčara gdje su ih dočekali i ispratili gradonačelnik Ivan Penava, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, sport i branitelje Darko Dimić te član Savjeta za branitelje gradonačelnika grada Vukovara Zlatko Zaoborni.

Prije početka ultramaratona odana je počast žrtvama Ovčare. Izaslanstvo Grada Vukovara predvođeno gradonačelnikom položilo je vijenac i upalilo svijeću, dok su predstavnici Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba i sudionici maratona podno spomenika položili ljiljane.

Gradonačelnik Penava rekao je kako se ovim ultramaratonom vežu dvije strašne tragedije.
Dva naroda pretrpjela su velike patnje pod agresijom velikosrpskog režima, a zločinački karakter na najgrozniji način manifestirao se upravo ovdje na Ovčari i u Srebrenici. Zahvala Vijeću bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba i trkačima na ustrajnosti i inicijativi. Pothvat nije lak, trči se 227 kilometara, ali svrha je jača od svega. Čuva se uspomena na tragediju i nedužne živote, ali je ultramaraton i poveznica između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, između Vukovara i Srebrenice. Trkačima želim siguran i sretan put do Srebrenice“, rekao je gradonačelnik Penava te je naglasio kako smatra da je jako važno što su Ujedinjeni narodi prihvatili rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba i predstavnik bošnjačke nacionalne manjine u Hrvatskom saboru Armin Hodžić rekao je kako se brojnim aktivnostima uoči Međunarodnog dana sjećanja na genocid u Srebrenici prisjećaju žrtava.
Važno je njegovati kulturu sjećanja na primjeren način i odavati počast žrtvama Srebrenice, ali i žrtvama Ovčare. Povezujemo dvije rane Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Žrtva ljudi koji trče svaki dan jedan maraton u ovih pet dana snažna je motivacija i za nas ostale da šaljemo poruku i opomenu svijetu da se nešto slično nikome ne smije ponoviti, ali isto tako i da se ne smiju zaboraviti žrtve Srebrenice, Vukovara i svih drugih ratnih zločina u našim državama“, rekao je Hodžić.

Jedanaesti put ovaj ultramaraton trči i Dražen Ćućić koji je naglasio kako je on organiziran za sve civilno stradale žrtve, od Srba, Bošnjaka do Hrvata.
„Ne smijemo zaboraviti što se dogodilo na našim prostorima devedesetih godina i zato kontinuirano čuvamo sjećanje i na ovaj način“, rekao je Ćućić te je naglasio kako o stradalima uvijek razmišlja iz pozicije roditelja.
U ratu se ubijaju i žene i djeca, a iz pozicije roditelja mogu reći samo 'ne daj dragi Bože da se ikada ponovi'. Razumijemo i suosjećamo s majkama Srebrenice, s majkama Ovčare. Ja nisam trkač koji trči za medalje, ja trčim za majčin zagrljaj“, rekao je emotivno Ćućić.

Trkači su pripadnici sve tri nacionalnosti – srpske, bošnjačke i hrvatske, a zajedno, kako kažu, trče za mir, toleranciju i međusobni suživot.

Na put prema prvoj etapi krenuli su s Ovčare u jutarnjim satima.