Dan sjećanja na žrtve velikosrpske agresije nad mještanima Sotina, 14. listopada, obilježen je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen-obilježja sotinskim žrtvama u središtu Sotina te molitvom koju je predvodio vlč. Domagoj Vidaković.

Tijekom komemorativnog skupa pročitana su imena 68 mještana, branitelja i civila, koja su život izgubila tijekom velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku 1991. godine. Njih 13 još uvijek nije pronađeno.

Počast je odala delegacija Grada Vukovara predvođena gradonačelnikom Ivanom Penavom. Gradonačelnik Penava istaknuo je kako je Sotin u Domovinskom ratu dao ogroman doprinos u obrani Vukovara i Hrvatske od neprijateljske ruke.

„Započela je tužna jesen u našemu gradu, a obljetnice poput ove uvod su u ono što Vukovar zapravo je – mjesto stvaranja Hrvatske. Za nju je plaćena ogromna cijena u cijeloj zemlji, dijaspori, Bosni i Hercegovini, a na jedan od najbrutalnijih načina oslikala se upravo ovdje, u Vukovaru. Žrtva nije bila uzaludna, stvorena je demokratska i slobodna zemlja i po tom pitanju na pravom smo putu. Upravo ovakve obljetnice su izuzetno važne da teku mirno, dostojanstveno i u zajedništvu. Važno je slati upravo takve poruke u znak sjećanja i poštivanja žrtve, ali i kako se ne bi nikada zaboravilo kako je do žrtava došlo, tko je i zašto bio agresor. Upravo to daje smisao žrtvama, hrvatskoj prošlosti, a još više našoj sadašnjosti i budućnosti“, rekao je Penava.

Vijence su položile i obitelji poginulih i stradalih hrvatskih branitelja i mještana Sotina, izaslanstvo Predsjednika Republike Hrvatske, Hrvatskog sabora i Vlade Republike Hrvatske, Vukovarsko-srijemska županija te članovi udruga i političkih stranaka i ostali građani.

Nakon prigodnog programa i molitve uslijedilo je otkrivanje spomen-obilježja mjesta masovne grobnice žrtava iz Domovinskog rata Sotin – Atar sotinski, u spomen na mještane Sotina poginule 1991. u velikosrpskoj agresiji, ekshumirane iz masovne grobnice južno od naselja u pravcu Tovarnika, na polju i s područja klaonice, te ekshumiranih iz pojedinačnih grobova na području Sotina.

Po završetku otkivanja spomen-obilježja uslijedila je sveta misa zadušnica za poginule i nestale mještane Sotina u crkvi sv. Marije Pomoćnice u Sotinu.