Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, misom zadušnicom u crkvi Gospe Fatimske te programom „Heroj Trpinjske ceste“ kod spomen-biste Blage Zadre na Trpinjskoj cesti, obilježena je 33. godišnjica tragične pogibije general-bojnika Blage Zadre i pukovnika Alfreda Hilla.

Današnji dan, 16. listopada 1991. godine, u hrvatskoj je povijesti upisan crnim slovima jer su u obrani grada Vukovara živote izgubila tri heroja – Blago Zadro i Alfred Hill te Zvonko Mlinarić koji je poginuo u pokušaju izvlačenja tijela Blage Zadre u Kupskoj ulici.

Uz članove obitelji general-bojnika Zadre te pukovnika Hilla, vijenac su položila izaslanstva predsjednika Republike Hrvatske, Hrvatskog sabora, Vlade Republike Hrvatske, delegacija Vukovarsko-srijemske županije, delegacija Grada Vukovara predvođena gradonačelnikom Vukovara Ivanom Penavom i predsjednikom Gradskoga vijeća Željkom Sabom te suborci, branitelji, predstavnici udruga, političkih stranaka i građani.

Gradonačelnik Penava istaknuo je kako su Blago Zadro i Alfred Hill legende Domovinskog rata čija djela moramo čuvati od zaborava.
„Blago Zadro neizmjerno je puno značio 1991. godine, znači nam danas, a tako će sigurno biti i u budućnosti. To je čovjek koji je ispričao priču o ljudskih vrlinama, hrabrosti, ljubavi prema domovini, nesebičnosti. Važno je, zbog budućih generacija, uvijek spominjati njegovu poznatu rečenicu u kojoj je rekao da neće nositi pancirku ako ju ne nose njegovi suborci. Čovjek kojemu su suborci vjerovali, u kojemu je uvijek tinjala vjera i nada u pozitivne ishode, koji je imao rješenja za sve. Nažalost, na današnji dan prije 33 godine izgubio je život, a mi se danas sjećamo njega, Hilla i svih ostalih heroja koji su izborili Hrvatsku kakvu danas imamo. Hrvatska je danas snažna i jaka država, dio NATO saveza, dio Europske unije, u kojoj se slobodno živi i govori. Vjerujem da bi Zadro, i svi njegovi suborci, bili ponosni na Vukovar, ali i na Hrvatsku, iako vjerujem da bi neke stvari, kao i svi mi, volio da su drugačije. Ono što je utješno u ove tužne dane je da žrtva naših branitelja nije bila uzaludna. Neka im je vječna slava i hvala!“, rekao je Penava.

Prilikom programa "Heroj Trpinjske ceste" nazočnima su se obratili potpredsjednik Hrvatskog sabora i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Nikola Mažar te izaslanik predsjednika Republike Hrvatske, posebni savjetnik za veterane Domovinskog rata, umirovljeni general-pukovnik Marijan Mareković.

U sklopu programa je bojniku Vlatku Klariću uručeno priznanje, Plaketa Grada Vukovara, kao najboljem polazniku Zapovjedno stožerne škole „Blago Zadro“, a za ostvarene izuzetne rezultate tijekom vojne izobrazbe te razvijanje zapovjednih i organizacijskih sposobnosti. Priznanje je u ime Grada Vukovara, bojniku Klariću uručila obitelj Zadro. Bojniku je uz plaketu isplaćena i novčana nagrada koju je odlučio donirati građanki Vukovara u potrebi.

Također, u prigodi 33. godišnjice tragične pogibije general-bojnika Blage Zadre, a na inicijativu gradskog ogranka Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Zaprešić, Gradu Vukovaru donirano je vozilo koje je replika vozila kojega su tijekom bitke za Vukovar 1991. godine koristili pripadnici Žutih mrava i Pustinjskih štakora. Vozilo je financirano privatnom investicijom, a građani su ga mogli pogledati na Trpinjskoj cesti nakon čega su se njime ulicama Vukovara provozali živi pripadnici Žutih mraka i Pustinjskih štakora. Vozilo će biti naknadno biti primjereno izloženo kao trajni eksponat.

Obilježavanje je završilo mimohodom do mjesta pogibije general-bojnika Blage Zadre u Kupskoj ulici gdje su upaljene 33 svijeće za protekle 33 godine.