Proizvođači poljoprivrednih proizvoda i prerađevina najvažnija su karika u ponudi svježe hrane na tržnicama, a nažalost suočavaju se s nizom ograničenja kada je u pitanju promocija proizvoda. Upravo iz tih razloga  potrebno im je putem tržnica dati odgovarajuću podršku, a kao dobar primjer iz prakse projekt je Udruge hrvatskih tržnica - Certificiranje seljačkih tržnica, kojim se postiže pravo na uporabu zaštićene oznake „Proizvodi hrvatskog seljaka“. Grad Vukovar dio je toga projekta od 2018. godine, a u sklopu njega i ove godine je povjerenstvo za nadzor i dodjelu zaštićene oznake posjetilo poljoprivredne proizvođače koji prodaju svoje proizvode na Gradskoj tržnici Vukovar. Pravo na uporabu oznake „Proizvodi hrvatskog seljaka“ steklo je 26 poljoprivrednih proizvođača.

Certifikate su proizvođačima na Gradskoj tržnici Vukovar uručili gradonačelnik Ivan Penava, njegov zamjenik Filip Sušac te pročelnik Službe, upravitelj vlastitog pogona Igor Antolović.

Gradonačelnik Penava tom je prigodom naglasak stavio na važnost domaće proizvodnje.
Certifikat svjedoči prvenstveno o porijeklu proizvoda. U većini slučajeva dodijeljeni su malim proizvođačima, ljudima iz grada i okolice, koji se doista bave proizvodnjom hrane na tradicionalan, domaći način. Oznaka „Proizvodi hrvatskog seljaka“ vrlo je važna za proizvođače jer s njom postaju prepoznatljivi i lakše se plasiraju na tržište. Osim toga, važna je i za kupce koji cijene domaću hranu uzgojenu trudom i radom marljivih ljudi, a kojima je upravo certifikat dokaz kvalitete proizvoda“, rekao je gradonačelnik Penava.

Certificiranje je za proizvođače besplatno, a dodjeljuje se na godinu dana. Cilj cijeloga projekta je promovirati domaće proizvode te certificiranim proizvođačima olakšati plasman proizvoda i zaštiti ih od nelojalne konkurencije.

Osim toga, certifikat je dokaz i jamstvo kupcima da kupuju domaće proizvode, uzgojene i proizvedene na domaćem tlu.