Potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić posjetio je Grad Vukovar, a u svom uredu primio ga je gradonačelnik Ivan Penava sa suradnicima. Održali su radni sastanak na kojemu su razgovarali o brojnim temama od velikog značaja za grad Vukovar i njegove građane.

Ministar Bačić i gradonačelnik Penava nakon sastanka potpisali su ugovore za izradu prostornih planova nove generacije - Prostorni plan Grada Vukovara, GUP grada Vukovara, UPU „Šire središte grada“, UPU „Vučedol“, DPU „Proširenje novog groblja“, DPU „Županijska ulica“, ugovor za energetsku obnovu OŠ Blage Zadre, ugovor o darivanju nekretnina u k.o. Vukovar Gradu  Vukovaru u svrhu građenja spojne ceste od ulice Bana Josipa Jelačića do UPOV-a te Sporazum o dodjeli 9 državnih stanova.

Gradonačelnik Penava izrazio je zadovoljstvo posjetom ministra Branka Bačića s izaslanstvom.
„Tijekom posjeta zaključili smo niz ugovora čija će realizacija znatno pridonijeti kvalitetnijem funkcioniranju grada Vukovara s obzirom na to da se većinom radi o površinama koje su u državnom vlasništvu, a na kojima smo u međuvremenu razvili nerazvrstane ceste. Isto tako, vrlo nam je važna i dodjela stanova za potrebne kadrove, kao i niz drugih projekata koje ćemo provesti. Zahvaljujem se ministru g. Bačiću i suradnicima na dolasku kao i na dobroj i kvalitetnoj suradnji koja će se zasigurno nastaviti na korist građana Vukovara“, poručio je gradonačelnik.

Ministar Bačić istaknuo je da je u Vukovar došao kako bi se riješili određeni predmeti koje je Grad već ranije podnio Ministarstvu i koji su, na opće zadovoljstvo, riješeni. Održan je, kaže ministar, i vrlo koristan radni sastanak na kojemu se govorilo o brojnim temama.
„Razgovarali smo o rješavanju projekata državne imovine, pa smo u tom smislu dogovorili rješavanje 24 lokacije koje su u državnom vlasništvu, a od posebnog su interesa za grad Vukovar. Dogovorili smo i, sukladno programu međuresorne suradnje nas i Grada Vukovara, izgradnju još dvije višestambene zgrade u Ulici Ive Tijardovića gdje su već ranije izgrađene tri zgrade, što je od velikog značaja. Isto tako, naglasio bih da je na području Vukovara značajan broj praznih stanova u višestambenim zgradama čiji je vlasnik Republika Hrvatska. Trenutno radimo trijažu i u prvoj je određeno oko 150 stambenih jedinica koje bi naše Ministarstvo reguliralo s Gradom kako bismo mogli na taj način riješiti veliki broj podnesenih zahtjeva za stambeno zbrinjavanje. Prošli smo riječ i oko statusa tzv. Batinih vila u Borovu naselju koje doista zapuštenim izgledom ne priliče urednom izgledu grada. Dogovorili smo da ćemo do kraja godine napravili projekt njihova uklanjanja, a onda ćemo, sukladno mogućnostima i prilikama graditi nešto novo. Radi se o zaštićenom području pa ćemo svakako surađivati s Ministarstvom kulture i konzervatorima kako bi se to područje cjelokupno uredilo“, rekao je ministar Bačić te je dodao kako je jedna od tema bila i sanacija brojnih klizišta u gradu koja onemogućuju normalan život građana, ali i njihovu sigurnost.
„Dogovor je da ćemo, nakon što Grad pripremi projektu dokumentaciju, ići s prijedlogom na Vladu kako bismo mogli sanirati klizišta i problem riješiti u cijelosti“, rekao je Bačić te je izrazio zadovoljstvo potpisanim ugovorima i nadu dobrom suradnjom u budućnosti.

Gradonačelnik Penava i ministar Bačić nakon radnog sastanka i potpisivanja ugovora obišli su tzv. Batine vile u gradskoj četvrti Borovo naselje kako bi se ministar pobliže, izravnim susretom s predmetnim građevinama, upoznao s problematikom o kojoj je bilo riječi na radnom sastanku i za koju je postignut dogovor oko rješavanja.

Sastanku su nazočili ispred Ministarstva i državni tajnici gđa Dunja Magaš i g. David Vlajčić, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost g. Luka Balen, ravnateljica Uprave za upravljanje i raspolaganje nekretninama gđa Ivana Pintar, glasnogovornica Ministarstva gđa Valentina Vincek, glasnogovornica Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost gđa Lidija Tošić te suradnica gđa Vesna Cokarić.

Ispred Grada Vukovara nazočni su bili pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje i imovinu gđa Marina Vlajčić, pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i graditeljstvo g. Dražen Čulig, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, sport i branitelje g. Darko Dimić te pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti g. Josip Paloš.