{gallery}2014/10/21/01{/gallery}I ove godine Požega je središte svjetske kratke filmske forme. Hrvatski festival jednominutnih filmova, koji se tradicionalno održava u organizaciji Udruge GFR Film-Video Požega i Hrvatskog filmskog saveza, ove je godine privukao 429 filmova iz 46 zemalja svijeta, a posebna zanimljivost je i uključenost novih zemalja, kao što su Ujedinjeni Arapski Emirati, Kuvajt, Peru, Kolumbija i Mozambik.

Službeni festival održan je u Požegi 30.5.2014. a potom repriziran u nekoliko gradova Hrvatske. U Puli, na Trgu Portarata, 21.7.2014., u Motovunu, 30.7.2014. a evo i u našem Vukovaru, 20.10.2014. u dvorani Lavoslav Ružička, u organizaciji Dalibora Jurišića i Hrvatskog doma.

Međunarodni ocjenjivački sud u sastavu Nedžad Begović (BiH), Wei-Cheng Ning (prošlogodišnji pobjednik iz Tajvana), Franz Kaufmann (Austrija) Nebojša Slijepčević (RH) i Zvonimir Karakatić (RH) imao je vrlo složen zadatak. Bilo je mnoštvo filmova vrlo raznolikog filmskog izraza. "Ova godina je doista sjajna. Čini mi se, kako sam već četvrti put u Požegi, da je ove godine nekako najbolja produkcija filmova. Imali smo problem da od odličnih izaberemo najbolje. Radili smo kao žiri pošteno, pratili čistoću filmskog izričaja i mislim da smo odabrali filmove koji će zadovoljiti i gledatelje", rekao je član Ocjenjivačkog suda Nedžad Begović.
Za vukovarce je posebna vijest da se na festivalskom programu, pod rednim brojem 15., našao i animirani film, predsjednika Fotokluba VUKOVAR, Zorana Cikovca, pod nazivom "PRIJATELJI". Treba tomu dodati da je isti autor, na ovom festivalu izborio mjesto među najboljima u svijetu, već treću godinu zaredom. Na 20-om festivalu, 2012. s filmom "PALAC GORE" i 21-om, 2013. s filmom "TOČNO U PODNE".

Film u trajanju od 60 sekundi je vrlo zahtjevna filmska forma ali i veliki izazov za svakog kreativnog amatera, istaknuo je direktor Festivala, Željko Balog i pozvao sve ljubitelje sedme umjetnosti da se svojim radovima priključe sljedeće godine na 23. festivalu.