Europska unija jedinstvena je gospodarska i politička unija 28 europskih država. U Europskoj uniji već više od pola stoljeća vladaju mir, stabilnost i blagostanje te je poboljšan životni standard. Za promicanje mira, pomirenja, demokracije i ljudskih prava u Europi, EU-u je 2012. dodijeljena Nobelova nagrada za mir. Sve je počelo 1950. godine kada je 9. svibnja Robert Schuman, tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske, predstavio svoj prijedlog formiranja Europske zajednice za ugljen i čelik. Taj prijedlog, poznatiji kao "Schumanova deklaracija", smatra se početkom formiranja onoga što je danas poznato kao Europska unija. Upravo zbog toga svake godine 9. svibnja slavimo Dan Europe.
Vukovarski gimnazijalci pod vodstvom profesorice Nataše Vinković ove su godine sudjelovali u projektu Škola ambasador EU. Upravo zbog svih znanja, pozitivnih iskustava i informacija koje su u tom projektu stekli htjeli su i drugim mladim Vukovarcima približiti Europsku uniju i sve mogućnosti koje ona donosi. Povodom obilježavanja Dana Europe, u odjelu za mlade – Spajalica održali su program koji je prikazao razne korisne informacije, ali i donio puno smjeha i pozitivne energije. Cijeli program predstavio je suradnju Gradske knjižnice i Gimnazije Vukovar, pa su tako program vodile učenica Doris Rako i knjižničarka Eleonora Đekić, a uvodne govore održali su ravnateljica Gradske knjižnice Vukovar Jelena Miškić i ravnatelj Gimnazije Vukovar Davor Šijanović.
Za glazbeni program pobrinula se profesorica Tihana Drožđek. Djevojački zbor Gimnazije Vukovar izveo je himnu Republike Hrvatske, a "Odu radosti", himnu Europske unije, mogli smo poslušati u zanimljivoj izvedbi na staklenim bocama. Učenica Tihana Dejanović izvela je skladbu na staklenoj harfi, a učenica Martina Anđić na flauti.
Najviše osmjeha donjela je izvedba predstava "Brexit" - spoj dvaju poznatih djela
Eugenia Ionesca : "Ćelava pjevačica" i "Stolice". Predstavu su izveli Ivana Adžaga, Šimun Škarica, Iva Škarica, Matija Karaula, Jan Szabo i Marko Kosor i sve to pod vodstvom knjižničarke Gimnazije Vukovar, Tijane Pavliček. Drama apsurda povezana s aktualnim pitanjem izlaska Velike Britanije iz Europske Unije prikazala je pravu sliku povezanosti i educiranosti kao i uključenosti vukovarskih gimnazijalaca u djelovanje, probleme i rad EU.
Na posljetku ovoga programa imali smo priliku iz prve ruke poslušati o jednoj od velikih mogućnosti koju mladima pruža Europska unija. Naime, Martina Ugljik i Tatjana Romić iz Mirovne Grupe mladih Dunav, došle su nam predstaviti program Europske volonterske službe (EVS). Uz puno informacija o samom programu mogli smo čuti i iskustva iz prve ruke. U Vukovaru već pola godine na radu s mladima volontira Roberto iz Španjolske te nam je odlučio reći njegova iskustva i ohrabriti nas da iskoristimo priliku koju nam ovaj izvanredan program pruža. Također, održana je i video konferencija s Tanjom Slijepčević, koja trenutno boravi u Irskoj te je sudjelovala u programu mobilnosti Erasmus+. Ona nam je pričala o svojim iskustvima i važnosti vjere u samoga sebe i vlastite sposobnosti kao i snalažljivosti. Jan Szabo, učenik Gimnazije Vukovar, ispričao nam je vlastito iskustvo s prijavljivanjem na dvomjesečni program volontiranja u Grčkoj. Naime, zainteresiran ovim programom i sam se odlučio prijaviti na isti te naglašava dostupnost i korisnost ovoga projekta svima, te se nada pozitivnom odgovoru od organizatora u Grčkoj. Na posljetku ove panel rasprave o mobilnosti u Europi, svi prisutni imali su priliku postaviti pitanja te saznati još više o ovom izvanrednom programu.
Ovim programom za obilježavanje Dana Europe mladima se htjela približiti Europska unija, njezine vrijednosti te mogućnosti koje svima nama otvara. O uspješnosti ovoga događanja govori puna dvorana, kao i osmjesi koje su svi na odlaksu nosili na svojim licima.