Vukovarski su gimnazijalci svojim projektom „Vukovar – Our view of smart living" sudjelovali na VII. Izdanju srednjoškolskog projekta Ideja godine, u organizaciji portala srednja.hr i u finalu osvojili 2. mjesto.

Plasmanom u veliko finale za 10 najboljih projekata iz cijele zemlje, omogućeno im je prezentirati pred publikom i potencijalnim investitorima svoju ideju i viziju pametnoga grada. Poslovno natjecanje za srednjoškolce Ideja godine – „Novim tehnologijama do poslovnog uspjeha" održano je 2. svibnja u prostorijama glavnog partnera Effectusa – studija financija i prava u Zagrebu.

Ideja godine je natjecateljski projekt koji predstavlja simulaciju cijelog poslovnog procesa kroz koji učenici upoznaju, prolaze i razrađuju sve etape – od pisanja projekta do njegove prezentacije. U razradi poslovnog plana, detaljno se opisuju sama poslovna ideja, tržište prodaje, marketinške aktivnosti, financijski podaci i društveno odgovorno poslovanje pri čemu je korištenje jedne od novih tehnologija preduvjet ulaska u finale.

Vukovarski gimnazijalci u sastavu Matko Gašparić, Matija Hardi, Ivan Kolar i Marko Macura, predvođeni svojim mentorom Šijanović Davorom i mentoricom Sanjom Pavlović Šijanović (Girl in STEM), odabrali su ime tima i nazvali se Smogovcima, budući da je cjelokupni projekt vođen idejom „OUR SOLUTION TO LESS POLLUTION". Budući da im nije nedostajalo inovativnosti, kreativnosti i poduzetničkog duha, ohrabreni podrškom prijatelja, predmetnih nastavnika, ravnateljice škole, vanjskih suradnika iz područja energetike i cjelokupne odgojno- obrazovne zajednice, odlučili su se prijaviti na ovo, za njih posve novo i drugačije natjecanje.
Sam plasman među 10 najboljih uspjeh je koji se pamti. Nakon prve selekcije među 60 prijavljenih projekta i ulaska u finale, sve se činilo mogućim, pa i osvajanje jednog od prva tri mjesta.

Slijedilo je predstavljanje ideje pred stručnim žirijem sastavljenim od predstavnika partnera projekta, profesionalaca u području poduzetništva i stvaranju projekata iz Effectusa – studija financija i prava, ZICERa – Zagrebačkog inovacijskog centra, Hrvatske zajednice županija, srednja.hr i Tvrtke IN2. Žiri je saslušao ideje, postavljao pitanja o projektu te ocijenio sve radove u nekoliko elemenata.

Projekt „Vukovar – Our view of smart living" dobio je izvrsnu ocjenu i pohvalu za ideju, razradu i prezentaciju. Ocjena je osigurala fantastičan plasman i osvojeno 2. mjesto. Komentari i osvrt žirija pokazali su da su gimnazijalci odradili izvrstan posao, da se trud i rad prepoznaju i da svakako trebaju razvijati svoja znanja i vještine u području STEMa.

Kao nagradu za sudjelovanje u finalu projekta, organizatori su za sve finaliste, 3. svibnja organizirali posjet ZICER-u gdje su imali priliku vidjeti kako izgleda raditi u inkubatoru novih ideja te Tvrtki IN2, jednoj od vodećih softverskih tvrtki u regiji.

Sudjelovanje na natjecanju Ideja godine potaknula je Smogovce na još intenzivnije djelovanje dokazavši da su permanentno učenje, ustrajnost i rad na sebi jedini jamac uspjeha u suvremenom poslovnom okruženju a stjecanje novih iskustava pomaže u bržem učenju i suočavanju s novim izazovima. Zasigurno, bilo je to iznimno vrijedno iskustvo koje potiče na korak naprijed....

Korak naprijed, Smogovci su napravili već dan nakon natjecanja Ideja godine te su u subotu, 4. svibnja sudjelovali na najvećoj izložbi inovacija mladih u Republici Hrvatskoj. INOVA-MLADI, 19. je po redu izložba inovacija učenika osnovnih, srednjih škola i studenata s međunarodnim djelovanjem, koja ima za cilj okupiti učenike i studente koji u nastavnom programu, izvannastavnim aktivnostima ili u slobodnom vremenu, stvaralačkim radom izražavaju svoje kreativne sposobnosti te okupiti i osnažiti mentore s inovacijama vezanim uz nastavni proces ili nastavni program. INOVA – MLADI program je Saveza inovatora Zagreba, Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Udruge inovatora Fakulteta strojarstva i brodogradnje i zagrebačkih udruga mladih inovatora.

Bila je to prigoda za susret inovatora, predstavljanje i razmjenu ideja u prostorijama Fakulteta strojarstva i brodogradnje. Učenik Marko Macura putem prezentacije izvrsno je predstavio projekt „Vukovar – Our view of smart living", oduševio je žiri kako idejom tako i osebujnim stilom prezentiranja i demonstracije projekta. I ovom prilikom žiri je uputio riječi pohvale te izrazio iznimno zadovoljstvo rješenjima kojima se podiže kvaliteta življenja u gradu Vukovaru. Za ideju i njeno predstavljanje, projektni tim zasluženo je dobio priznanje. Objavu rezultata i proglašenje pobjednika iščekuju s nestrpljenjem do 24. svibnja, kada će stručno povjerenstvo na svečanoj promociji uručiti medalje najbolje plasiranima.

Putem ovih susreta, učenici i mentori dobili su dodatnu podršku, smjernice i poticaj u razvoju kreativnosti i inovativnosti s ciljem razvoja poduzetničkih ideja i projekata koji bi u konačnici postali samoodrživi. Stekli su zavidnu razinu znanja o teorijskim i praktičnim aspektima poduzetništva, načinima promocije poduzetničkih aktivnosti i izlaska na tržište te kako što detaljnije i potpunije iskazati financijske aspekte u realizaciji poduzetničke ideje. I učenici i mentori imali su priliku odslušati i pogledati prezentacije uspješnih primjera iz prakse, produbiti stara i uspostaviti nova poznanstva a stečeno iskustvo zasigurno će iskoristiti u budućim planovima i razvoju novih ideja.

I doista, „Svaka smjela ideja u početku izgleda kao ludost" (Johann Wolfgang von Goethe) jer kreativnost i inovativnost zahtijevaju iskorak iz poznatog u nepredvidivo pri čemu intuitivno znamo da će nas upravo to nepoznato dovesti do željenog cilja! A tada, potpuno slobodnog duha, možemo uživati u rezultatima rada i ostvarenom uspjehu!