Natjecanje iz informatike i računalnog razmišljanja – Dabar, 2020. godine održano je peti put za redom u osnovnim i srednjim školama Republike Hrvatske. Učenici Gimnazije Vukovar dio su Dabrovog tima već petu godinu zaredom i pri tome ostvaruju izvrsne rezultate na ovom natjecanju.

Republika Hrvatska od 2016. godine uključena je u međunarodnu inicijativu Bebras (Dabar) koja promiče informatiku i računalno razmišljanje među učiteljima i učenicima, ali i u široj javnosti. Dabar je osmišljen kako bi se svoj djeci omogućilo jednostavno sudjelovanje kroz online natjecanje koje se sastoji od niza izazovnih zadataka osmišljenih od strane stručnjaka iz pedesetak zemalja. Organizator natjecanja za Hrvatsku udruga je “Suradnici u učenju” uz podršku Hrvatskog saveza informatičara, Visokog učilišta Algebra i CARNET-a, a pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Natjecanje Dabar potiče razvoj računalnog razmišljanja kroz rješavanje primjerenih problemskih i logičkih zadataka, stvaranje strategija za analiziranje i rješavanje problema te programiranje, čime se postupno uvodi učenike u svijet digitalne tehnologije. Natjecanje je organizirano od 9. do 13. studenoga 2020. na CARNET-ovom sustavu MOOC. U potpunosti je besplatno za sve učenike i škole i dostupno svim zainteresiranim školama koje žele organizirati natjecanje prema pravilima natjecanja.

Natjecanje se organizira u pet kategorija, a učenici vukovarske gimnazije natjecali su se u kategoriji GigaDabar koja je predviđena za učenike svih razreda srednje škole. Učenici su rješavali po 12 zadataka uz vremensko ograničenje od 40 minuta.

Zajedno sa preko 4000 učenika iz cijele Hrvatske, u kategoriji srednje škole GigaDabar, 123 učenika vukovarske gimnazije odmjerilo je snage, znanje i vještine u rješavanju 12 izazovnih, zanimljivih i poticajnih zadataka iz računalnog razmišljanja i informatike. Čak 27 učenika ostvarilo je hvale vrijedne rezultate koji su ih plasirali među 10% najuspješnijih u Republici Hrvatskoj u ovom natjecanju. Voditeljica natjecanja na razini škole je prof. informatike Sanja Pavlović Šijanović, koja je ujedno i volonter u pripremama i organizaciji ovog natjecanja u Republici Hrvatskoj.

Dabar je najveće online natjecanje učenika u Hrvatskoj a ovogodišnje, peto izdanje okupilo je 36.491 učenica i učenika osnovnih i srednjih škola što je najbolji pokazatelj kako se radi o poticajnom i izazovnom natjecanju u kojem učenici logički razmišljaju, razvijaju vlastite strategije u rješavanju problemskih situacija i pri tome se zabavljaju! Na ovaj način, učenici razvijaju ne samo algoritamsko razmišljanje i logičko zaključivanje već i niz generičkih kompetencija poput strateškog rješavanja problema i donošenja odluka, podižu razinu kritičkog razmišljanja i razvijaju kreativnost i inovativnost čime će biti i bolje pripremljeni za današnji svijet i budućnost.