Vukovarski su gimnazijalci osvojili zlatnu medalju na 23. Izložbi inovacija učenika osnovnih i srednjih škola s međunarodnim sudjelovanjem INOVA MLADI 2023.

INOVA MLADI najveća je izložba inovacija mladih u RH, koja od 2001. godine okuplja sva dostignuća mladih inovatora iz cijele Hrvatske i inozemstva. Središnji godišnji događaj iznimno popularan među mladim inovatorima održan je 6. svibnja 2023. u Studentskom Centru u Zagrebu, a prijavljeno je 300 izložaka i 200 sudionika. Organizatori ovogodišnje izložbe su Savez inovatora Zagreba, Fakultet strojarstva i brodogradnje, Udruga inovatora Fakulteta strojarstva i brodogradnje i zagrebačke udruge mladih inovatora.

Izložba inovacija mladih, svojim djelovanjem okuplja i osnažuje učenike i njihove mentore u stvaralačkom, kreativnom i inovativnom radu te nagrađuje najbolje projekte vezane za nastavni proces i nastavni program. Izbor najuspješnijih i odluke o dobitnicima brončanih, srebrnih i zlatnih medalja, utvrđuje ocjenjivački sud na temelju izravnog pregleda i predstavljanja projekta.

Tim vukovarske gimnazije u sastavu Lara Grlić, Gabriel Kršić, Lara Šijanović i Ema Stankoski Hrgović pod mentorstvom Sanje Pavlović Šijanović i Davora Šijanovića, za izložbu je osmislio i izradio projekt Eco Energy kojega su učenice Lara Grlić i Ema Stankoski Hrgović predstavile na središnjem događanju i natjecale se u kategoriji Srednjih škola.

Projekt Eco Energy koristi Arduino i Dasduino tehnologiju u svrhu iskorištavanja obnovljivih izvora energije. Integracijom ovih tehnologija, projekt omogućuje implementaciju inovativnih sustava za proizvodnju energije iz sunca, vjetra i vode. Učenice su u sklopu izlaganja i predstavljanja projekta istaknule važnost podizanja svijesti o održivoj energetici i primjeni ekološki prihvatljivih rješenja. Svojim tehnološkim rješenjem predstavile su vlastiti doprinos razvoju svijesti o korištenju obnovljivih izvora energije i pokazale kako je moguće implementirati održive prakse u svakodnevnom životu. Cilj projekta Eco Energy je potaknuti inovacije, edukaciju i svijest o važnosti korištenja obnovljivih izvora energije za stvaranje održivije budućnosti.

Svečana završnica izložbe i proglašenje rezultata održano je 24. svibnja 2023. godine, a iznimna kvaliteta rada i izlaganja potvrđene su osvojenom zlatnom medaljom. Ravnateljica Gimnazije Vukovar, Giana Marović Zeko, osobno je uručila medalje i priznanja učenicima, ističući kako ovaj uspjeh dodatno potvrđuje izvrsnost škole u poticanju i podržavanju mladih inovatora. Ova nagrada predstavlja inspiraciju za daljnja istraživanja i kreativno stvaranje učenika, ali isto tako postavlja nove izazove pred nastavnike. Njihov je zadatak nastaviti poticati rad i napredak učenika te ih podržavati u novim projektima i istraživanjima. Ovaj uspjeh donosi nove prilike za razvoj i rast, kako za učenike tako i za njihove mentore, te označava još jedan korak prema izvrsnosti u području inovacija i istraživanja.

Tim vukovarske gimnazije, zahvaljujući osvojenoj zlatnoj medalji, ima priliku sudjelovati na 47. hrvatskom salonu inovacija s međunarodnim sudjelovanjem, INOVA-BUDI UZOR 2023. Sajam će se održati u Zagrebu u razdoblju od 26. do 28. rujna 2023. godine. Na ovom prestižnom događaju, tim će se natjecati za najuspješniju inovaciju pred međunarodnim ocjenjivačkim sudom. Ovo je izuzetna prilika za tim vukovarske gimnazije da svoju inovaciju predstavi široj javnosti te odmjeri svoja znanja i tehnološka rješenja s drugim inovatorima iz cijelog svijeta. Sudjelovanje na INOVA-BUDI UZOR 2023. pruža priliku za širenje vidika, razmjenu ideja i stvaranje vrijednih kontakata s drugim inovatorima iz različitih područja te potencijalno osvajanje novih priznanja i potpora koje će podržati daljnji razvoj i implementaciju projekta.