{gallery}2016/03/14/01{/gallery} Gradsko natjecanje Hrvatskog Crvenog križa održano je 12. ožujka 2016. u OŠ Dragutin Tadijanović, Vukovar i organizirano se odvijalo u dvije kategorije – ekipe podmlatka i ekipe mladeži.

Ekipe podmlatka čine učenici od 11 do 14 godina, odnosno do završetka osnovne škole dok ekipe mladeži čine učenici od 15 do 18 godina odnosno do završetka srednje škole. Natjecanje se organizira po jedinstvenim uputama Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta za provedbu natjecanja i smotri učenika i učenica osnovnih i srednjih škola, kojima su točno određeni načini i kriteriji te rokovi natjecanja.

Za organizacijski dio samog natjecanja bili su zaduženi djelatnici Gradskog društva Crveni križ Vukovar pod vodstvom ravnateljice gđe. Zorice Grgić dok su se za dinamičan natjecateljski dio pobrinuli učenici osnovnih i srednjih škola zajedno sa svojim mentorima. Svečanost otvaranja uveličao je predsjednik GDCK Vukovar dr. Vladislav Nadaš.

Natjecanja na svim razinama provode se na način da prema utvrđenom planu i satnici ekipe prolaze sve pozicije. Vrijeme rješavanja zadataka na svakoj radnoj poziciji traje 10 minuta. Na pozicijama iz provjere znanja o Međunarodnom pokretu Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, Hrvatskom Crvenom križu, međunarodnom humanitarnom pravu i ljudskim pravima, provode se pisane provjere znanja, a na pozicijama iz provjere znanja i vještina u pružanju prve pomoći provodi se pisana i praktična provjera.

Sve ovo pokazuje zahtjevnost koju moraju proći svi članovi tima. Tim broji 5 učenika koji da bi funkcionirali kao tim moraju između sebe ovladati komunikativnim vještinama, razviti povjerenje, prijateljstvo, odgovorno ponašanje prema sebi i drugima, razviti osjećaj solidarnosti , tolerancije i osnažiti timski duh.

I ove su godine u kategoriji Mladeži, vukovarski Gimnazijalci pokazali izvrsno teorijsko i praktično znanje te osvojili 1. mjesto dok je u kategoriji podmlatka 1. mjesto osvojila škola Blage Zadre te će obje škole predstavljati GDCK Vukovar na Međužupanijskom natjecanju Mladi Hrvatskog Crvenog križa u Novoj Gradiški 16. travanja.

Vukovarsku Gimnaziju predstavljali su Tomislav Lovrić, Marija Čolak, Gabriela Filić, Krešimir Matić, Tihana Dejanović i Marta Šota pod mentorstvom svoje profesorice Sanje Pavlović Šijanović. Gimnazija Vukovar provodi sustavnu edukaciju (punih 15 godina) i priprema svoje učenike za pružanje prve pomoći u neželjenim situacijama ozljeda i bolesti u svakodnevnom životu kao i u slučaju katastrofa te potiče učenike na odgovorno ponašanje u cilju sprječavanja nastanka nesreća i ozljeda kako bi doprinijeli sigurnosti zajednice i osnažili pojedince i cijele zajednice za lakše prevladavanje štetnih posljedica nesreća i bolesti.

Kao Gimnazija Vukovar ostvarili smo zapažene rezultate na gradskim i međužupanijskim natjecanjima a sve to ne bi bilo moguće bez izvanrednih učenika spremnih na odricanja i naporan i kontinuirani rad te organizacijsku podršku ravnatelja Gimnazije prof. Davora Šijanovića.
Čestitke svim sudionicima natjecanja na uloženom trudu, usvojenim znanjima i vještinama s veselom i prijateljskom atmosferom pokazali smo da natjecanje nije svrha sebi samom već da nas svaka aktivnost na ovom području čini sigurnijima, humanijima i plemenitijima u svim trenucima našeg života.