{gallery}2016/04/25/02{/gallery} Možda zvuči kao znanstvena-fantastika (engl. science fiction) ali vukovarski gimnazijalci uspjeli su pomiriti dvije naoko suprotstavljene strane i dokazati kako suvremene e-škole mogu biti ekološki osviještene. Gimnazija Vukovar ponosni je nositelj Zlatnog statusa međunarodne „Eko škole" koji predstavlja neprestani poticaj na provođenje različitih ekoloških aktivnosti i projekata s ciljem ispunjavanja zadanih smjernica odgoja i obrazovanja za okoliš te kontinuirano osposobljavanje mladih generacija za donošenje odluka o razvitku društva u budućnosti.

Ujedno je i e-škola koja prolazi kroz proces cjelovite informatizacije poslovanja same škole ali i nastavnih procesa u svrhu stvaranja digitalno zrele škole za 21. stoljeće. Svekolika uporaba informacijsko-komunikacijskih tehnologija a time i njezin utjecaj na cjelokupni život i rad čovječanstva je očit i svakim danom postaje sve veći pa tako i obrazovanje zasnovano na informacijskim i komunikacijskim tehnologijama ima veliki potencijal. Međutim iako primjena tehnologija pridonosi razvoju, svjesni smo sveprisutnog rizika od mogućih negativnih posljedica koje se pojavljuju primjenom novih tehnologija.

Svjesni vlastite odgovornosti spram zaštite okoliša u kojem živimo, željeli smo aktivno pridonijeti njegovu očuvanju i u tjednu u kojem se obilježava Dan planeta Zemlje, krenuli smo s aktivnim prikupljanjem električnog i elektroničkog otpada, čime smo željeli ukloniti opasne materijale i spojeve iz okoliša, spriječiti nekontrolirana odlaganja EE otpada a time i onečišćenje tla, vode i zraka opasnim materijalima i sirovinama te stvoriti svijest o potrebi ispravnog odlaganja starih EE uređaja.

S obzirom da je sakupljanje EE otpada od općeg interesa, u akciji su sudjelovali učenici i roditelji te nastavnici škole i na taj smo način ostvarili jedan od zadanih ciljeva a to je širenje svijesti među građanstvom o ispravnom odlaganju i prikupljanju stare EE opreme. Prije same akcije učenike smo uključili u dodatne aktivnosti poput izrade materijalnih i digitalnih plakata, brošura i prezentacija, zaigrali smo interaktivne online igre na portalu Environmental Education for kids (http://dnr.wi.gov/org/caer/ce/eek/earth/recycle/recyclingbeyond.htm), istražili izvrstan BBC portal The Green Room (http://news.bbc.co.uk/2/hi/in_depth/sci_tech/green_room/default.stm), zahvaljujući UPM Forest Life virtualno smo posjetili šume (http://www.upmforestlife.com), sve to kako bi smo se upoznali sa nekim novim činjenicama i upotpunili svoja znanja o računalnom i telekomunikacijskom otpadu i osvijestili važnost održivog razvoja. Pripremili smo izložbu učeničkih uradaka u holu škole, osigurali prostor za EE otpad i kontaktirali sakupljača EE otpada za vukovarsko-srijemsku županiju s kojim smo dogovorili preuzimanje i prijevoz EE otpada do sabirnog centra bez naplate.

Slogan ovogodišnjeg Dana planeta zemlje je „Trees for the Earth" čime se svakog stanovnika Zemlje želi potaknuti na analizu svojih navika i da malim promjenama svog ponašanja napravi nešto za naš planet. Subota je bila predviđena za sadnju sadnica šimšira ispred same zgrade s ciljem podizanja kvalitete prostora i povećanja bioraznolikosti gradske površine a time i uljepšavanje postojeće arhitekture same škole. U akciji ozelenjavanja prostora ispred zgrade škole sudjelovali su učenici 2a, 3b i 4c razreda predvođeni ravnateljem škole Davorom Šijanovićem i razrednicima Natašom Vinković, Kristinom Kristek i Sanjom Pavlović Šijanović. Sredstva za kupovinu sadnica osigurali smo prijavom na natječaj Volonterskog centra Vukovar s temom volonterske akcije: Moja škola – eko škola / krajobrazno uređenje školskog okoliša, te je Odbor za dodjelu financijskih sredstava za provedbu volonterskih akcija između niza prijedloga, odabrao naš prijedlog kojim Gimnazija Vukovar zbog svojega značaja u prošlosti, reputaciji, ali i blistavoj budućnosti mora i može biti ZRCALO grada Vukovara.

Učenici su bili izuzetno motivirani i s veseljem su prihvatili ovu aktivnost svjesni činjenice da je naša zemlja – naš dar koji se mora cijeniti ali i odgovornost da se mora učiniti nešto što će ostati sačuvano za generacije koje dolaze nakon nas.
Potaknuti sloganom, Međunarodni Dan planeta Zemlje obilježili smo visokom razinom odgovornosti prema planetu na kojem živimo a samim aktivnostima smanjili negativan utjecaj na životnu sredinu, ozelenili okoliš škole i pokazali kako je i uz nove tehnologije, moguće živjeti zeleno.

S obzirom na prikupljenu količinu EE otpada, entuzijazam i aktivnost učenika, roditelja i nastavnika, koordinatori ove aktivnosti predložili su da ovakav način prikupljanja EE otpada i upravo na Dan planeta Zemlje, postane tradicija škole koja će se prenositi sa generacije na generaciju a briga oko zasađenih sadnica svakodnevna aktivnost svih učenika i djelatnika škole. Prijedlog je s oduševljenjem prihvaćen i tako je Gimnazija Vukovar od Eko i e-škole, postala EKO-E škola koja će nastaviti primjenjivati tehnologiju 21. stoljeća a njenim aktivnim zbrinjavanjem podizati ekološku svijest učenika, nastavnika, roditelja....i na taj način, zajedničkim snagama naš planet učiniti čišćim, sigurnijim i zelenijim kako bismo svi mi ali i buduće generacije mogle, punim plućima, udisati svjež zrak i živjeti u harmoniji s prirodom!