Udruga Vukovarski leptirići u petak, 2. lipnja od 10 do 12 sati na Trgu Franje Tuđmana organizira javnu akciju “Hodaj u mojim cipelama”. Cilj akcije je osvijestiti o važnosti suzbijanja diskriminacije na osnovu invaliditeta i preprekama s kojima se susreću osobe s invaliditetom i djeca s teškoćama u razvoju te ponuditi rješenja za podršku i ravnopravnost ovih ranjivih skupina.

U današnje doba vrlo je jasno da u hrvatskom društvu ne postoji namjera da se osobe s invaliditetom diskriminira. Naprotiv, o osobama s invaliditetom se bez izuzetka govori s velikim pijetetom (što zapravo jasno ukazuje na različitost) i s puno lijepih riječi, na kojima uglavnom sve ostaje. Kroz ovaj model jasno je nerazumijevanje jer osobe s invaliditetom traže ravnopravnost, a ne poseban tretman i položaj. Traže podršku zahvaljujući kojoj bi mogli koristiti svoje preostale potencijale, a ne "oslobođenje" od dužnosti i aktivnosti, odnosno pasivnost i isključivanje. Zbog svega navedenog su edukacija, informiranje i podizanje razine svijesti o pravom značenju ravnopravnosti kad se govori o invaliditetu izuzetno važni i na prvom mjestu u suzbijanju diskriminacije na osnovi invaliditeta.

Osobe s invaliditetom vrlo često nemaju samostalan i prilagođen pristup socijalnoj zaštiti, javnom i kulturnom životu, bolnicama, sudovima, bankomatima, trgovinama zbog arhitektonskih barijera što je protivno Konvenciji o pravima osoba s invaliditetom, dokumentu proizašlom iz načela Opće deklaracije o ljudskim pravima. Nažalost, vrlo često to nije tako te im je pristup važnim ustanovama ograničen, kao i mali broj parkirnih mjesta.

Stoga će Udruga Vukovarski leptirići u centru grada, na Trgu Franje Tuđmana 1, u periodu od 10 do 12 sati, održati javnu akciju simboličnog naziva "Hodaj u mojim cipelama" na koju će biti pozvani i gradonačelnik Grada Vukovara, župan Vukovarsko – srijemske županije, predstavnici različitih političkih stranaka, gradski vijećnici, načelnici, donositelji odluka, kojima će biti prezentirani prijedlozi za društveno uključivo i sudioničko odlučivanje s ciljem osiguranja ravnopravnosti i društvene uključivosti osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju, njihovih obitelji, odnosno kvalitetnijeg javno-političkog okvira za podršku ovim ranjivim skupinama.

U javnoj akciji sudjelovat će djelatnici i roditelji Udruge koji će pokušati brojnim primjerima pokazati kako je to u "cipelama osoba s invaliditetom", sve poteškoće koje im otežavaju društveni život i kretanje, komunikaciju, ali i ponuditi rješenja. Građani grada Vukovara imat će priliku osjetiti kako je to kretati se pomoću invalidskih kolica, napraviti transfer iz kolica u automobil, baviti se sportom. Također, moći će pročitati poruke roditelja djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom, koje su upućene građanima s opisima kako se istinski osjećaju u ovom društvu i što bi htjeli promijeniti, kao i načine komunikacije koja spada u osnovno ljudsko pravo, a nije jednako dostupna svima, senzoričke aktivnosti koje su vrlo često prepreka za normalno funkcioniranje i aktivnosti uz pomoću terapijskog psa. Dakle, građani će moći na interaktivan način osjetiti neke prepreke s kojima se osobe s invaliditetom susreću. Nakon toga bit će upućeni na pojedina oštećenja i kako pristupati djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom.

Činjenica je da ljudi vrlo često imaju strah od prilaska osobama s invaliditetom jer ne znaju kako im se obratiti ili pomoći. Zbog toga im kroz ovu javnu akciju želimo pomoći premostiti barijere, ponuditi znanja i rješenja te pokazati način kako podržati osobu s invaliditetom, a ne isključiti jer njima je najvažnija ravnopravnost i prihvaćanje, odnosno da budu jednakopravni građani ovog društva, a ne građani drugog reda kao što je to sada slučaj.

Pozivamo sve građane grada Vukovara, vrtićarce, školarce i studente da nam pruže šansu, da otvorimo srca i um jedni drugima i budemo prijatelji jer time ćemo najlakše napraviti zaokret od medicinskog modela invaliditeta prema socijalnom (društvenom) modelu i modelu ljudskih prava te na taj način osigurati društvo jednakih mogućnosti.



Fotografija: David Tadevosian/Shutterstock.com