Četvrti susret partnera na projektu Gimnastika za mlade – GYM4U financiranom iz programa Erasmus + Europske unije, kojemu je nositelj i koordinator Gimnastički klub Vukovar uz partnere u provedbi Sokolsko društvo Vojvodina iz Novog Sada, Klub gimnastičkih sportova Partizan Orce Nikolov iz Skopja, Powerlifting klub Adamas i Javna ustanova za upravljanje sportskim objektima grada Vukovara "Sportski objekti Vukovar" iz Vukovara se održao u Ohridu, Makedonija od 23.08.2022. do 27.08.2022. godine. Smjernice EU-a za tjelesnu aktivnost preporučuju da se razvoj motoričkih vještina treba naglasiti u ranoj dobi. Mladi sportaši imaju posebne potrebe u sportu, a kako rastu i razvijaju se, moraju izvoditi vježbe i elemente na siguran način stoga je opći cilj GYM4U projekta zaštititi mlade sportaše u dobi od 7 do 14 godina od opasnosti po zdravlje i povećati njihovu sigurnost poboljšanjem uvjeta za trening i natjecanje.

Projekt se provodi u dvogodišnjem razdoblju od 01.01.2021. do 31.12.2022. godine, i svaki susret se organizira u jednoj partnerskoj zemlji. Tijekom ovog susreta organizirani su sastanak Projektnog tima i sastanak Upravnog odbora projekta, radionica „Način poboljšanja uvjeta treninga i natjecanja PGW modelom treninga“, te posjet Nacionalnom gimnastičkom kampu.

Sastanak Projektnog tima i Upravnog odbora je bila prilika za razmjenu iskustava u provedbi programa projekta, i prezentaciji aktivnosti koje su projektni partneri provodili u proteklom razdoblju. Svaki projektni partner je prezentirao aktivnosti koje je provodio u radu s djecom od 7 do 14 godina koristeći elemente powerliftinga, aqua-aerobika i plivanja za razvoj motorike i stabilnosti djece. Nadalje, razgovaralo se o utjecaju modela PGW na zaštitu gimnastičara od opasnosti i sigurnost tijekom treninga i takmičenja, koji uključuje određene elemente powerliftinga, aqua-aerobika i plivanja kojima se osnažuju djeca, te o prehrani sportaša odnosno djece. Tijekom sastanaka dogovorene su i buduće aktivnosti u projektu.

Održana je radionica „Način poboljšanja uvjeta treninga i natjecanja PGW modelom treninga“ u kojoj su sudionici prezentirali teme vezane uz metodiku treninga PGW modela i komplementarnost tri odabrana sporta s gimnastikom, prehrane mladih sportaša, prevenciji ozljeda, nastanku i sanaciji ozljeda, kako fizičkih tako i psihičkih, stresu i ulozi stručnih osoba za pomoć i u psihičkom razvoju.

Predstavnik SOV Vukovar, Ivan Szabo prezentirao je metodiku plivanja te utjecaj i prednosti plivanja kao i komplementarne vježbe sa gimnastikom, dok je Snežana Bijelić predstavila metodiku aqua aerobika i korelaciju sa gimnastikom. Predstavnik PLK Adamas Željko Đitko prezentirao je osnove pravilne prehrane u svrhu poboljšanja performansi sportaša, dok je Snežana Bijelić prezentirala temu vezanu uz nutrijente - hranjive materije potrebne u prehrani sportaša. Zajedno su održali praktičnu radionicu vezanu uz dizajn jelovnika sportaša. Predstavnica GK Vukovar Martina Stojšić prezentirala je temu vezanu uz prehranu djece sportaša dobi 7 do 14 godina. Također je prezentirala temu vezanu uz prevenciju ozljeda kroz mobilnost zglobova u gimnastici. Predstavnica GK Vukovar Rebecca Nikolina Vignjević prezentirala je temu vezanu uz prevenciju ozljeda koja se u GK Vukovar provodila sa djecom sportašima i njihovim roditeljima: Misli i emocije u službi prevencije ozljeda kao i praktičnu radionicu. Predstavnica GK Vukovar Dragana Bijelić predstavila je temu vezanu uz sanaciju ozljeda sa naglaskom na urgentni tretman akutnih ozljeda ekstremiteta i tehnikama imobilizacija istih uz praktičnu vježbu imobilizacije akutnih ozljeda. Predstavnik KGS Partizan Orce Nikolov Petar Stojanovski prezentirao je temu vezanu uz sportsku gimnastiku i strah, razloge njegove pojave i savladavanje straha. Predstavnik Sokolskog društva Vojvodina Miroslav Kovačev predstavio je temu vezanu uz mjesto i ulogu psihologa u trenažnom procesu i pripremi za takmičenje.

Zadnji dan IV. Susreta sudionici su posjetili Nacionalni Gimnastički kamp u kojem su održane radionice sa pokaznim vježbama powerliftinga, gimnastike, aqua-aerobika i plivanja sa djecom koja su pohađala kamp. Dio djece sudionika kampa su bila djeca iz KGS Partizan Orce Nikolov Skopje koji su ujedno i sudionici GYM4U projekta, a dio djece gimnastičarki i gimnastičara su bili članovi KGS Partizan Bitola koji su se pridružili svojim kolegicama u ovim treninzima.