{gallery}2016/06/17/01{/gallery}U Zagrebu je 14. lipnja 2016. godine u prostorijama Europskog doma Zagreb održana tribina na temu Multikulturalnost Vukovara kroz prošlost i sadašnjost. Organizatori su bili Europski dom Vukovar i njemačka zaklada Friedrich Ebert iz Zagreba.
Uvodno izlaganje temeljeno na njezinoj doktorskoj disertaciji Etnosi i konfesije u Vukovaru i vukovarskom kraju od 1918. do 1941. s posebnim osvrtom na manjinske zajedniceodržala je dr. sc. Lidija Barišić Bogišić, rođena Vukovarka. Dr. Barišić Bogišić, koja već dugo godina živi u Zagrebu, svoje je dugogodišnje znanstveno istraživanje posvetila upravo svom rodnom gradu i njegovim međuetničkim odnosima. U svojoj je prezentaciji obuhvatila tek jedan segment svoga opširnog doktorskog rada i na zanimljiv način prikazala raznoliku etničku i konfesionalnu strukturu vukovarskog kraja s početka prošlog stoljeća te živopisnim detaljima približila zainteresiranoj zagrebačkoj publici život i odnose u multikulturnoj vukovarskoj zajednici prije stotinu godina.
Predsjednica Europskog doma Vukovar, dr. sc. Lana Mayer, u svojem se izlaganju iz osobne i životne perspektive osvrnula na život u Vukovaru danas u svjetlu njegove multikulturalnosti koja je nažalost zatomljena pretjeranom bipolarnošću između većinske hrvatske zajednice i najveće manjinske zajednice, srpske.
Održavanjem tribine u Zagrebu obnovljena je dugogodišnja dobra suradnja dvaju Europskih domova. Ispred domaćina Europskog doma Zagreb gospođa Renata Bačić pozdravila je ovaj vid suradnje i prisjetila se početaka rada Europskog doma Vukovar i njegove prve predsjednice gospođe Ljiljane Gehrecke. I tada, prije sada već 16 godina, Europski dom Zagreb svom je vukovarskom pandanu pružao podršku.
Brojna publika, u kojoj se našlo i nekoliko Vukovaraca, pokazala je iznenađenje i interes za podatke otkrivene istraživanjem dr. Barišić Bogišić, što je potvrdilo i potrebu za poticanjem daljnjeg istraživanja ovog segmenta prošlosti Vukovara, ali prije svega i interes za prikazom rezultata takvog istraživanja i povlačenjem poveznica između sadašnjostii naizgled davne prošlosti koja može inspirirati na neka dobra rješenja međuetničkih tenzija današnjeg Vukovara, ali i više od toga, biti putokaz ka konstruktivnom, produktivnom multikulturnom društvu za cijelu zemlju.
Nakon tribine publika se okrijepila domjenkom pripremljenim od Zadruge za interkulturalnu suradnju Okus doma.