{gallery}2016/06/17/03{/gallery}PRONI centar za socijalno podučavanje/Info centar za mlade Vukovar održao je 10. lipnja 2016. godine u pješačkoj zoni grada Vukovara Putujuću informiraonicu u okviru aktivnosti Dana mladih Vukovar "Prostor kreativnog djelovanja", u vremenu od 19:00 do 21:00 sat.

Putujuća informiraonica bavila se temom "Prevencija nasilja u partnerskim vezama madih" kojoj je cilj bio informiranje građana i mladih o tome kako preventivno djelovati i suzbiti nasilje, ali i kako reagirati na nasilje. S ovom temom započeli smo na Sajmu informiranja mladih VuMi 2016 kroz predavanje koje je održala predavačica Vedrana Kobaš iz Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje - Cesi. Razgovori s vukovarskim srednjim školama potakli su nas na odabir ove teme, a obzirom na odaziv mladih i pozitivne reakcije odlučili smo kroz cijelu godinu raditi na prevenciji nasilja s posebnim naglaskom na ovaj oblik nasilja.
Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje - Cesi u svibnju ove godine je zajedno s učenicima i učenicama iz 12 srednjih škola iz različitih dijelova RH predstavio pilot program edukacije u kojem je sudjelovalo 330 mladih koji su kroz interaktivne aktivnosti i diskusije mogli saznati više o rodnim stereotipima i rodnoj ravnopravnosti, kvalitetnim i štetnim vezama te nasilju u vezama.

Rezultati ovog pilot programa zabrinjavajući su i čini se da je nasilje sastavni dio prvih veza. 47% mladih smatra da mladić ima pravo udariti svoju djevojku ako ona želi prekinuti s njim ili ako poklanja više pažnje prijateljima/icama nego njemu, a 49% mladih misli da djevojka ima pravo udariti svog dečka ako ju ne sluša. Otprilike trećina mladih izjavilo je da poznaje među svojim vršnjacima parove u čijim vezama je prisutno verbalno, fizičko i seksualno nasilje.

Osim toga, u svom Izvješću za 2015. godinu pravobraniteljica za ravnopravnost spolova navodi da "partnersko nasilje karakterizira prisila i kontroliranje partnerica te da je nasilje potaknuto prestankom partnerske veze", a "žrtve partnerskog nasilja još uvijek nemaju odgovarajuću pravnu zaštitu od nasilja".

Sve ovo podaci su koji nas moraju navesti na razmišljanje i potaknuti na prevenciju, pa smo ovom Putujućom informiraonicom, osim mladih, koji su naša primarna skupina, obuhvatili i roditelje. Kroz brošuru "Pričajmo o seksualnosti" potakli smo roditelje na razgovor sa svojm djecom, ali i na osluškivanje njihovih problema, nesigurnosti i izazova s kojima se susreću.

Kako u aktivnosti Info centra za mlade Vukovar rado uključujemo naše volontere, tako je i u ovoj sudjelovalo 7 volontera, koji su zajedno s djelatnicama Info centra za mlade Vukovar podijelili preko 100 komada informativnog materijala na ovu temu.

Osim informativnog dijela, kroz svaku aktivnost promičemo volonterstvo pa su tako na štandu mladi mogli ispuniti prijavnicu i postati volonteri Info centra za mlade Vukovar. Mladi su našim volonterima postavljali pitanja i razmijenjivali iskustva vezana za volontiranje.

Ovom aktivnošću podignuta je razina informiranosti mladih i građana grada Vukovara o važnosti prevencije svih oblika nasilja, pa tako i prevencije nasilja kod mladih kao vrlo ranjive skupine u društvu.
Ukoliko mladi nisu stigli pokupiti materijale od naših volontera, Info točka Info centra za mlade Vukovar mladima je dostupa u Gradskoj knjižnici Vukovar sa svim materijalima koje mogu uzeti, proučiti i javiti nam se za dodatna pitanja.

Ova aktivnost financirana je sredstvima Ministrastva socijalne politike i mladih i Grada Vukovara, a materijale za Putujuću informiraonicu donirao je Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje - Cesi.