PUTEM ONLINE PLATFORME ČINI PRAVU STVAR POKRENUTA JE KAMPANJA S CILJEM PRIKUPLJANJA SREDSTAVA ZA NASTAVAK RADA POLUDNEVNOG BORAVKA ZA DJECU VUKOVARA

Vukovar - Više od milijun djece i odraslih živi u institucijama diljem Europe. Institucije su nekoć smatrane najboljim načinom skrbi za djecu iz ranjivih skupina, ugroženu djecu i odrasle osobe s različitim potrebama za potporom. Međutim, dokazano je da institucijska skrb uvijek daje slabije rezultate od visokokvalitetnih usluga u zajednici, što često dovodi do toga da te osobe čitav svoj životni vijek provedu kao socijalno isključene i izdvojene. Proces deinstitucionalizacije s kojim se započelo devedesetih godina prošlog stoljeća rezultirao je provedbom niza aktivnosti koje su uključivale izmjene zakonodavnog okvira u svrhu razvoja širokog spektra socijalnih usluga.

 Iako sustav socijalne skrbi nudi širok spektar raznovrsnih usluga, zbog posljedica utjecaja nepovoljnih životnih okolnosti, kod ovih je skupina značajno povećan rizik od socijalne isključenosti. Nadalje, velik problem koji se nameće je  regionalna neravnomjernost pružatelja usluga, odnosno kapaciteti pojedinih pružatelja usluga ne zadovoljavaju sveukupne potrebe. Naime, dok je na nekim područjima ponuda veća od potražnje, u isto vrijeme na nekima gotovo da i nema razvijenih usluga, a nedostatak pružanja usluga u zajednici uzrokuje velik broj institucionaliziranih ranjivih skupina koje su, zbog uvjeta života, podložne socijalnoj isključenosti. Osim regionalnih razlika u dostupnosti velik problem za korisnike je defragmentacija pojedinih segmenta usluga koje su im potrebne te nemogućnost da na jednom mjestu dobiju punu podršku. 

Nažalost rat je na ovim prostorima ostavio traga, iako se o tome ne govori mnogo, ali određene studije postoje. Kroz naše programe je prošlo preko 250 djece s teškoćama u razvoju. Imamo mnogo rijetkih sindroma, djece iz autističnog spektra, intelektualne teškoće i dr. Toj djeci je pomoć i podrška potrebna u što ranijoj dobi i do kraja života.  

Ne prihvaćamo opravdanje da nema financijskih sredstava jer ako ćemo gledati s te strane onda je od izuzetne važnosti da se uloži u ranu intervenciju i rehabilitaciju jer se na taj način invaliditet smanjuje. Osim što će direktno doprinijeti povećanju kvalitete života djece s TUR smanjit će troškove intervencija koje bi bilo potrebno izvesti u kasnijem razvoju djece i naposljetku osoba s invaliditetom (podatci iz SAD-a govore da je 1$ potrošen na ranu intervenciju ekvivalentan 9$ u kasnijim fazama) te stoga smatramo da postoji višestruka korist od ulaganja u Udrugu Vukovarski leptirići i našu djecu posebice imajući na umu da su uslijed teške poslijeratne situacije i presporog oporavka gospodarstva ovog područja jedna od najsiromašnijih i socijalnom isključenošću pogođenih skupina djeca s teškoćama u razvoju i njihove obitelji.

Naš rad, naši projekti  nude konkretna rješenja za navedene probleme. Primjer dobre prakse je naš projekt „Rastimo, igrajmo se i učimo zajedno! – program poludnevnog boravka za djecu Vukovara“. Pokrenuli smo izvaninstitucionalni program koji je namijenjen djeci s teškoćama u razvoju i djeci iz disfunkcionalnih obitelji kojim nastojimo na vrijeme doprinijeti njihovom pravilnom rastu i razvoju te socijalizaciji.

Program pruža ciljanoj skupini nova znanja i vještine, druženje i igre te korisno i smisleno provođenje slobodnog vremena kroz planski osmišljene aktivnosti. U program je uključeno 40ero djece, koja su već nakon godine dana pokazala znatne rezultate i napredak u svim aspektima življenja. Nažalost, ovaj projekt, kao i svi drugi,  završava i djeca će ostati bez dodatne podrške i vrlo brzo vratiti svoje stare obrasce ponašanja, izostat će pomoć u učenju, kao i kvalitetno provođenje slobodnog vremena.

Ne želimo ostaviti našu djecu već na početku puta i pokazati im da su sami. Želimo ih čvrsto držati za ruke i pokazati da imaju podršku na svom putu odrastanja. Stoga smo pokrenuli kampanju na platformi Čini pravu stvar te molimo sve ljude da nam se pridruže prikupiti dovoljno sredstava za nastavak ovakvog vida podrške sve dok se ne osigura sustavno rješenje ili dok se ne napravi kvalitetan plan i program natječaja za ranjive skupine, koji bi trebali biti vezani i imati svoj nastavak, odnosno jasna strategija kojom bi se osigurala potrebna podrška koja bi trajala dugoročno.

Donirati i sudjelovati možete  putem linka:  

https://cinipravustvar.hr/udruga/vukovarskileptirici

Također pozivamo pojedince, škole, tvrtke, sportaše i ostale zainteresirane da sudjeluju, kreirajući izazov. Izazov može biti na primjer: maraton, prodaja rukotvorina, obroka ili slastica i slično, s ciljem prikupljanja sredstava u zajednički fond ove akcije.
Ukoliko ste zainteresirani za ovakav oblik pomoći, javite nam se na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.  kako bismo zajedno kreirali izazov. Ukoliko se ne možete uključiti u našu kampanju donacijom, molimo Vas da podijelite našu priču. Pratite nas! Budimo uz našu djecu!

Za više informacija možete se obratiti na broj mobitela 098 952 7761 -  Viktorija Matin, predsjednica Udruge