{gallery}2015/10/12/01{/gallery} Lions klub Vukovar je u povodu Međunarodnog dana bijelog štapa organizirao II Međunarodni turnir u pikadu za slijepe osobe. U Vukovaru, u prostorijama Udruge slijepih, okupile su se ekipe iz Hrvatske , Srbije te Bosne i Hercegovine.

Nakon pozdravnih riječi predsjednika Udruge slijepih VSŽ gospodina Ivana Čavara, predsjednika LC Vukovar Željka Đekić, skupu se obratila i svečano ga otvorila zamjenica gradonačelnika Grada Vukovara gospođa Marija Budimir te istaknula kako gradske vlasti u Vukovaru skrbe o slijepim osobama i pozdravila trud i rad vukovarskih lionsa.

Pobjednik u natjecateljskom dijelu je ekipa iz Tuzle, drugo mjesto zauzela je domaća ekipa iz Vukovara, trećeplasirana je ekipa iz Novog Sada, dok je ekipa iz Beograda zauzela četvrto mjesto.

Za sve natjecatelje i njihovu pratnju priređen je svečani domjenak, te su podjeljeni pehari i diplome za sudjelovanje na turniru.

Potom je uslijedilo ugodno druženje, gdje se razgovaralo o problemima sa kojima se susreću slijepe osobe. Najveći poblemi sa kojom se susreću je sužen izbor zanimanja, nepostojanje adekvatne stručne podrške, slabe rehabilitacijske vještine, diskriminacija i negativni stavovi poslodavaca i šire socijalne zajednice, niska motivacija za zapošljavanje i slabija obiteljska podrška kod dijela populacije slijepih i slabovidnih osoba.

„Lions klub Vukovar se priključuje apelu i pozivu našeg Guvernera D-126 i ovom prilikom želi širu javnost upoznati s problematikom sa kojom se susreću slijepe osobe i organizacijom ovog turnira pomoći slijepima u gradu Vukovaru , te da nisu građani drugog reda kako ih se često smatra, već da su to osobe sa trajnim invaliditetom i punopravni članovi naše zajednice, a trenutno ih u RH ima oko 6000."

Sponzorima ovog natjecanja Hotelu Lav iz Vukovara i tvrtci Optika Šarić iz Vinkovaca uručenu su zahvalnice.