U četvrtak, 13.12.2012. godine u Gradskoj knjižnici Vukovar predstavljena je knjiga Antologija hrvatske ratne drame (1991.-1995.) u izboru Sanje Nikčević. Gosti, među kojima su bile i zamjenica gradonačelnika Danijela Stanković i pročelnica Odjela za društvene djelatnosti Dragica Holoker-Radumilo, imali su priliku uživati u izvrsnom i nadasve zanimljivom predavanju profesorice i dramaturginje Sanje Nikčević koja ih je kroz knjigu Antologija hrvatske ratne drame (1991.-1995.) upoznala s dramama koje su napisane, izvođene u kazalištu ili na radiju za vrijeme rata.

U cijelu priču uvela nas je Alemka Mirković citatom „Kada topovi govore, muze šute" istaknuvši da je kazališna scena dugo vremena isticala kako za vrijeme rata kazalište nije bilo aktivno i nije nastala ni jedna drama. To ju je jako pogodilo i nakon što je upoznala prof. Sanju Nikčević, koja je bila istog mišljenja složila se s njom da je potrebno ispravite nepravdu i pokazati hrvatskoj i široj javnosti dobre, kvalitetne, zanimljive, važne i velike drame koje su nastale u tom razdoblju. Prof. Sanja Nikčević popisala je 98 djela koje su nastala u tom razdoblju, a u Antologiji hrvatske ratne drame je predstavljeno samo 11 drama.

Prof. Sanja Nikčević je predstavila svaku dramu posebno, a također je publiku nasmijala zanimljivim pričama o tome kako su nastajale i kako su pripremane pojedine predstave u Osijeku ili Dubrovniku. Glumica Osječkog HNK Jasna Odorčić svojom glumačkom interpretacijom dočarala nam je pojedine ulomke iz drama, dok su gosti imali priliku uživati u pojedinim isječcima iz radio drama koje je profesorica pustila.

Profesorica je istaknula da drame koje su nastale za vrijeme rata prikazuju realistične i jasno prepoznatljive situacije kao što su razoreni domovi, uništene bolnice, svakodnevno bombardiranje, svijet koji se ruši i u kojem je afirmacija ljudskih vrijednosti potrebnija još više. Upravu su afirmaciju ljudskih vrijednosti donosile drame koje su budile emocije i dovodile do katarze kroz tople i plemenite likove i poticale suosjećanje gledatelja s likovima na sceni. Drame koje su održavane u ratu kod gledatelja su ostavljale pozitivne emocije i dobre vrijednosti, a kazalište je bilo svetište, točka otpora agresoru, mjesto borbe za normalan život.

Profesorica je najavila da je u pripremi knjiga „Antologija hrvatske ratne komedije" koje prikazuju kako je i za vrijeme rata postojao smijeh, a mi se nadamo da će knjiga biti ubrzo objavljena i da ćemo opet imati čast ugostiti profesoricu i dramaturginju Sanju Nikčević i uživati u njezinom predavanju.

Više fotografija s događaja možete pogledati na web stranici www.gkvu.hr ili na našem Facebook -u.

{gallery}2012/12/17/03{/gallery}