{gallery}2014/01/23/03{/gallery} Institut za razvoj obrazovanja iz Zagreba, Američki kutak Vukovar te Veleposlanstvo SAD-a u RH, organizirali su informativno predavanje o mogućnostima studiranja na američkim sveučilištima. Osnovne informacije o tome zašto studirati u SAD-u, kako odabrati studijski program, kako pronaći financijsku potporu za studij, na koji način se prijaviti na američka sveučilišta kao i koje testove treba položiti i kako se za njih pripremiti, u svom je izlaganju objasnila Sandra Dobrić, voditeljica projekta iz Instituta za razvoj obrazovanja.


Neke od karakteristika studiranja u Americi su raznolikost studijskih programa i njihova fleksibilnost, veliki izbor različitih fakulteta, stručnost i vrhunska opremljenost i organizacija samih studija, otvorenost i pristupačnost studentima iz cijelog svijeta te različite mogućnosti dobivanja stipendija. Jedan od početnih koraka za izbor studija je prije svega izbor određenog sveučilišta, a što je moguće putem tzv. Tražilica sveučilišta među kojima su spomenute College Board, Petersons kao i US News World Report te Colleges that Change Lives. O ostalim uvjetima potrebnim za studiranje u SAD-u, kao i potrebnim testovima više možete pročitati na stranicama Instituta za razvoj obrazovanja www.iro.hr , na Facebook stranici Instituta Želim studirati u inozemstvu, kao i stranici www.stipendije.info i Facebook stranici Tražim stipendiju.


Što se tiče priprema za upis nekog od američkih studija, one traju od jedne do dvije godine, a rokovi za prijave su između studenog i ožujka za narednu akademsku godinu. Sama prijava uključuje: obrazac za prijavu, ovjerene kopije i prijevode dokumenata vezanih za prethodno školovanje, položene standardizirane testove, esej, pisane preporuke, potvrdu o izvoru financiranja studija kao i prijavu za stipendiju te plaćene administrativne troškove.


Budući da boravak u SAD-u podrazumijeva i posjedovanje pripadajuće vize, više o tome posjetitelji su mogli saznati od predstavnika konzularnog odjela Veleposlanstva SAD-a, a o svojim iskustvima i samom studiranju i životu u SAD-u govorile su Fulbright fellows Hrvatskoj Anne Talavera i Lydia Wilson.
Osim lokalnih medija, ovaj događaj popratila je i Studentska televizija.