×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: [ROOT]/images/stories/2014/06/11/01
×

Napomena

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/stories/2014/06/11/01

{gallery}2014/06/11/01{/gallery}U organizaciji Veleposlanstva SAD-a, koordinatori svih pet američkih kutaka u Hrvatskoj (Zagreb, Osijek, Rijeka, Zadar i Vukovar), zajedno s direktoricom Informacijsko – istraživačkog centra pri Veleposlanstvu SAD-a, boravili su na devetodnevnom nagradnom studijskom putovanju u Los Angelesu i Bostonu. Tijekom svojega boravka, posjetili su različite knjižnice i institucije te se upoznali sa životom i poviješću ova dva velika, ali vrlo različita američka grada. Među posjećenim knjižnicama treba spomenuti glavne gradske knjižnice Los Angelesa i Bostona. Osim toga, posjetili su i kampus kalifornijskog sveučilišta u Los Angelesu, a posebno knjižnice Charles E. Young Research Library te glavnu College Library, koja osim što je značajna zbog svoje građe, posebna je i zbog same zgrade u kojoj se nalazi, a koja se smatra najljepšim i najreprezentativnijim građevinskim objektom u kampusu.
Osim ovih knjižnica, koje su namijenjene široj javnosti i velikom broju korisnika različitih profila, delegacija iz RH posjetila je i posebnu knjižnicu Huntington u San Marinu, koja je dio kulturno - istraživačko – obrazovnog centra u sklopu kojega se nalazi knjižnica s bogatim fondom rukopisa, inkunabula i fotografija. Sama knjižnica namijenjena je isključivo istraživačkom radu za potrebe postdiplomskih studija ili istraživanja, dok je prekrasno uređen botanički vrt koji ju okružuje i kojega čine posebno osmišljene tematske cjeline (japanski vrt, kineski vrt, vrt ruža itd.), mjesto svakodnevnih posjeta djece i odraslih.
U Bostonu su upriličene posjete Sveučilištu Harvard te John F. Kennedy predsjedničkoj knjižnici i memorijalnom muzeju, dok su u Los Angelesu između ostaloga, koordinatori posjetili i Los Angeles County Museum of Art – LACMA te Petersen Automotive Museum, u kojem se čuvaju neki od najpoznatijih primjeraka automobila korištenih u filmskoj industriji.
Oba posjećena grada, ne samo da imaju značajna kulturno – informacijska mjesta, imaju i brojne povijesne lokacije te one koje simboliziraju američki način života. Dok je Boston grad s velikim brojem prestižnih sveučilišta, Los Angeles se odlikuje glamurom Hollywooda i Beverly Hillsa kao i mjestima koja su postala „must see" - nezaobilazne turističke destinacije poput Santa Monice gdje završava povijesna Route 66.
Ovo je drugo studijsko putovanje hrvatskih koordinatora američkih kutaka u SAD, a prvo u kojem je sudjelovala i koordinatorica vukovarskog Kutka Anita Baier Jakovac. Tijekom svojih posjeta, koordinatori su ne samo prikupili nove informacije o Americi, već i podijelili svoja iskustva u radu svakog pojedinog američkog kutka u Hrvatskoj.