×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: [ROOT]/images/stories/2014/06/18/01
×

Napomena

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/stories/2014/06/18/01

{gallery}2014/06/18/01{/gallery}U organizaciji Gradske knjižnice Vukovar, treću godinu zaredom, uspješno je organiziran Likebook 3 – Zeleno srce grada, tematski vezan uz ekologiju i to zbog otvaranja prve eko knjižnice u Hrvatskoj. Sve aktivnosti ovogodišnjeg Likebook-a zajednički su bile usmjerene na očuvanje okoliša, promicanje zdravog načina života, upoznavanje biljnog i životinjskog svijeta te naravno, promicanje knjige i čitanja.
Tržnica knjiga – imala je međunarodni karakter i na jednom mjestu je okupila izlagače koji su u ponudi imali više od 5000 knjiga po povoljnim, sajamskim cijenama, izdanja nakladničkih kuća iz Hrvatske, Srbije te Bosne i Hercegovine. Hrvatska izdanja knjiga prodavali su: Miš d.o.o, Nova stvarnost, Profil – Mozaik – Algoritam, Škorpion d.o.o., Ezop antikvarijat iz Osijeka te Hrvatska udruga kolekcionara Rijeka. Iz Beograda su se svojim izdanjima predstavili Admiral Books, Karupović d.o.o i Partenon, a iz Bosne i Hercegovine Buybook, Rabic, HKD Napredak i Synopsis. Također bilo i knjiga te časopisa na engleskom, njemačkom, talijanskom, francuskom i nekim drugim jezicima.
GKVu – Grincajg Kutak Vu – svim je posjetiteljima omogućio informiranje o zdravom načinu prehrane, kao i degustaciju različitih makrobiotičkih namaza i miješanih napitaka poznatih kao smoothie, koje je vrlo stručno pripremala dugogodišnja suradnica Knjižnice – Milijana Mitrović. Osim pripreme, teta Milijana svojim je brojnim savjetima o zdravoj prehrani posjetiteljima pojasnila ne samo vrijednost makrobiotičke kuhinje već i načine pripreme različitih recepata.
Zelena čitaonica grada bila je centralna aktivnost Likebook-a 3 provedena kao zajednička akcija djelatnika Knjižnice, suradnika i svih posjetitelja sajma, djece i odraslih. Sadnjom cvijeća, začinskog bilja, trajnica te rasade raznog povrća, formiran je glagoljični logo GKVu, kao centralni dio čitaonice na otvorenom, koja je trajno poklonjena gradu Vukovaru i svim njegovim stanovnicima. Interesantnost i nesvakidašnjost ove akcije privukla je čak i strance koji su se u subotu, 14. lipnja 2014. zatekli u Vukovaru i koji su se rado priključili akciji sađenja te na taj način još jednom Likebook 3 učinili međunarodnim događanjem.
Osim spomenutih sadržaja, po prvi puta su se na Likebook-u predstavili i učenici srednjih škola – Gimnazije Vukovar te Tehničke škole Vukovar – smjera Ekološki tehničar prezentacijom zajedničkog projekta Eko pitanje s odgovorom na temu: Primjena prirodnih i umjetnih gnojiva u obogaćivanju tla na području Vukovara i okolice te utjecaj na okoliš.
Posebno iznenađenje sajma bila je izložba uradaka korisnika Doma za starije i nemoćne osobe u Vukovaru, nastalih u okviru kreativnih radionica u organizaciji Gradske knjižnice Vukovar te pod vodstvom Miroslava Acića.
Kao i prijašnjih godina, Likebook 3 je i najmlađima osigurao zanimljive radionice i igraonice, u okviru Zelenog Maštograda. Osim kreativnih i origami radionica, Branimir Dolenec iz Udruge za kulturu i umjetnost Koprivkov svijet iz Koprivnice s djecom je proveo pričaonicu s povijesno – ekološkom tematikom čiji su glavni likovi Koprivko i Vrapčić Prhko.
Američki kutak Vukovar za djecu je pripremio multimedijalnu aktivnost Incy Wincy Spider. Osim tematske iPad igraonice, prigodnih slikovnica i radnih listova na engleskom jeziku, posebno zanimljiva bila je izložba eksponata – tarantula, provedena u suradnji s Udrugom za uzgoj i zaštitu životinja „Feniks" iz Borova.
I na kraju treba istaknuti kako je Likebook 3 proveden zahvaljujući donacijama Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Hrvatskih šuma te tvrtke Komunalac iz Vukovara, dok je simboličnim darovima i tvrtka iStyle iz Zagreba obradovala najmlađe. Likebook 3 organiziran je pod pokroviteljstvom Grada Vukovara i medijskim pokroviteljstvom Vukovarskih novina i Hrvatskog radija Vukovar.
Više fotografija možete pogledati na našem web-u www.gkvu.hr ili na našem Facebook-u