{gallery}2014/10/23/02{/gallery}U organizaciji Američkog kutka Gradske knjižnice Vukovar i Veleposlanstva SAD-a, održano je stručno predavanje pod nazivom "Work with US: how public libraries contribute to local economic developement". Projekt „Work with US" kratko je predstavila Marija Cvetnić – Kopljar iz Veleposlanstva SAD-a, a predavanje temeljeno na vlastitom radnom iskustvu održao je američki knjižničar Raymond O'Keefe Cruitt iz Enoch Pratt Free Library u Baltimoru.

Cilj njegovog izlaganja bio je predstaviti vrstu usluge koja je kod nas prilično nepoznata, a to je "business librarian". Naglasak u radu ove vrste knjižničara nije na svakodnevnim informacijskim upitima s kojima se često susrećemo u našim, najčešće narodnim knjižnicama, već na upite iz područja ekonomije, poduzetništva, marketinga i menadžmenta i sličnih specifičnih ekonomskih područja koja su mnogim knjižničarima često nedovoljno poznata. Osim toga, praksa američkih knjižnica po ovom pitanju je osposobiti knjižničare ne samo da daju korisne informacije onima koji dođu u knjižnicu već ih i obučiti za drugačiji način pristupanja potencijalnim korisnicima izvan prostora knjižnica, koristeći u svom radu vještine i načine poslovanja upravo iz navedenih područja.

Predavanju su nazočili školski knjižničari, studenti Veleučilišta Lavoslav Ružička, predstavnici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područnog ureda Vukovar kao i predstavnici Upravnog odjela za gospodarstvo, EU projekte i međunarodnu suradnju grada Vukovara.