{gallery}2014/10/24/02{/gallery}Dobri duh hrvatske putopisne scene, kako ga je nazvao Hrvoje Šalković, te autor s najkraćom biografijom unutar korica svoje knjige, kako je rekla ravnateljice Knjižnice Vlatka Surma Szabo, došao je i u Vukovar u okviru Mjeseca hrvatske knjige, u srijedu 22. listopada 2014. Riječ je o mladom putniku, a potom i putopiscu,Tomislavu Perku, koji je tijekom 1000 dana proputovao preko pet kontinenata, što auto-stopirajući, što koristeći lokalna prijevozna sredstva po kopnu, vodi, zraku i nakon što se živ i zdrav vratio kući, svoja je iskustva, dojmove i doživljaje pretočio u knjigu.

U nešto više od sat vremena, pred više od 70 učenika i profesorica vukovarske Gimnazije, Tomo Perko ispričao je zanimljivosti svojega putovanja, koje je započelo u smjeru istoka, na autoputu kod Ivanja Reke, a nastavilo se kroz Srbiju, Bugarsku, Tursku, Irak, Iran, Pakistan...Indiju, Australiju...Afriku...te je završilo u Južnoj Americi.

Beskrajno duhovit dočarao je mnogima dotad nepoznate pojmove poput „Couchsurfinga" kao i održao kratki tečaj auto-stopiranja za neznalice. Premda je njegov putni projekt nosio naziv „1000 dana ljeta na putu oko svijeta", svakako je vrijedno truda saznati zašto se u naslovu knjige spominje proljeće. One željne zanimljivog i lako čitljivog štiva, ova će knjiga, baš kao i njezin autor, zaista oduševiti već na prvim stranicama, a već sada ju možete posuditi u Gradskoj knjižnici Vukovar.