U Gradskom muzeju Vukovar u petak, 4. studenog 2022. u 19 sati otvorena je izložba „Habitus“ autora Vinka Vidmara.

Vinko Vidmar je rođen 13. svibnja 1988. godine u Osijeku gdje završava Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna. U listopadu 2019. godine završava diplomski studij na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, modul kiparstva.

Od listopada 2018. do 2022. godine djeluje kao predsjednik Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Osijeku. Početkom 2022. godine počinje predavati na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku kao asistent u nastavi na Odsjeku za kreativne tehnologije.

U galeriji Oranžerija autor Vinko Vidmar predstavio je niz skulptura u kojima tematizira temeljne pojmove kiparstva stavljajući naglasak na materijologiju samih djela i zakonitosti kiparskoga medija. Osim materijološkoga aspekta, u okviru ove izložbe osobitu pažnju posvećuje i oblicima geometrijskih tijela koje odabire tako da rezultat predstavljenih djela isprepliće dva tradicionalno najvažnija segmenta umjetnosti – materiju i oblik. Iz toga bi se razloga moglo reći da ova izložba počiva na hilemorfističkim temeljima kojima je još davno Aristotel nastojao opisati cjelovitost svake stvari.

Materijali korišteni za izradu djela su bazični, prirodni – drvo, kamen i metal. S jedne se strane izložbenog prostora nalazi velika drvena kocka oslonjena na od nje puno manju kamenu kuglu. U drugom dijelu možemo vidjeti tri postamenta na kojima se nalaze drvena kocka, kamena kugla i metalna piramida.

Na otvorenju izložbe govorila je Ružica Marić, ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar ističući važnost kontinuiteta likovnih izložbi koje daju presjek stvaralaštva hrvatskih likovnih umjetnika. Autor Vinko Vidmar pozdravio je sve uzvanike i zahvalio se Gradskom muzeju Vukovar na suradnji. Povjesničar umjetnosti Igor Loinjak predstavio je autora te se osvrnuo na njegov rad i predstavio ga publici. Josip Paloš, pročelnik za društvene djelatnosti Grada Vukovara otvorio je izložbu.

Izložba je otvorena do 15.listopada za sve posjetitelje.