U Gradskom muzeju Vukovar u ponedjeljak, 22.studenog 2022. u 13 sati otvorena je međunarodna izložba „Umjetnik u pogonu“ u sklopu EUNIC-ova višegodišnjeg projekta MISLI MODU.

Projekt Misli modu višegodišnji je zajednički je projekt Goethe-Instituta Kroatien, Francuskog Instituta u Zagrebu, Austrijskog kulturnog foruma, Veleposlanstva Kraljevine Španjolske u Republici Hrvatskoj, Veleposlanstva Republike Slovenije, Veleposlanstva Republike Bugarske, Instituta Camoes, Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu i organizacija Wallonie Bruxelles International u sklopu mreže EUNIC Hrvatska uz financijsku potporu EUNIC Global fonda. Projekt se provodi u partnerstvu s Gradskim muzejom Vukovar i Borovo.d.d.
Međunarodna izložba posvećena je radničkoj kulturi Borova uz popratni program na temu održive proizvodnje i konzumacije mode.

Mreža europskih kulturnih instituta EUNIC s Gradskim muzejom Vukovar, tvrtkom Borovo d.d., Kulturnim centrom Osijek i Kinematografima Osijek od 22. studenog do 19. prosinca u Vukovaru i Osijeku održava niz događanja posvećenih modnoj i tekstilnoj industriji. Događanja su dio EUNIC-ova višegodišnjeg projekta Misli modu, čiji je cilj doprinijeti raspravi o vizijama budućnosti rada u tekstilnoj i modnoj industriji u ovim gradovima bogate industrijske baštine, te raznovrsnim kulturnim programom osnažiti dijalog umjetnika, stručne javnosti ali i građana o održivim praksama produkcije i konzumacije mode.

U Vukovaru je u suradnji s Gradskim muzejom Vukovar i tvornicom obuće Borovo d.d. za troje umjetnika, Zorana Šimunovića (HR), Ivanu Stećuk (HR) i Veroniku Tzekovu (AUT), realizirana umjetnička rezidencija s fokusom na radničkoj kulturi Borova pod vodstvom povjesničarke Maje Jović.
Kolektivno promišljanje rada i produkcije u tekstilnoj i kožnoj industriji, te međusobni dijalog umjetnika, kao i neposredan dijalog s lokalnom sredinom poslužili su kao inspiracija za produkciju novih autorskih djela objedinjenih u izložbi „Umjetnik u pogonu“ koja se od 22. studenog do 1. prosinca 2022. godine biti prikazuje u Galeriji Oranžerija Gradskog muzeja Vukovar.

Na otvorenju izložbe govorila je Ružica Marića ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar ističući važnost ovog projekta i međunarodne suradnje ovih institucija i zemalja. Mikel Iriso Ivchenko, zamjenik veleposlanika Španjolske i predsjednik EUNIC Clustera pozdravio je sve uzvanike istaknuo važnost međunarodne suradnje i zahvalio Gradskom muzeju Vukovaru na realiziranoj izložbi i suradnji. Ispred Goethe – Instituta Kroatien uzvanike je pozdravio ravnatelj dr. Arpad – Andreas Solter. Govorio je o kolektivnom promišljanju radu i produkciji u tekstilnoj i kožnoj industriji te važnosti međusobnog dijaloga umjetnika, kao i neposrednom dijalogu s lokalnom sredinom koja je u ovom slučaju poslužila kao inspiracija za produkciju novih autorskih djela objedinjenih u samoj izložbi „ Umjetnik u pogonu“.
Ispred Grada Vukovara goste je pozdravio zamjenik gradonačelnika Vukovara Filip Sušac te izložbu proglasio otvorenom.

Izložbu prati katalog kojemu je autor likovnog rješenja Zoran Šimunović koji je ujedno i autor likovnog postava izložbe.

Izložba se može razgledati do 1. prosinca 2022. godine
Foto: Miroslav Šlafhauzer i Darko Kesnjer