U Galeriji Oranžerija vukovarskog Dvorca Eltz 16. travnja 2013. g. otvorena je izložba 2. hrvatskog triennala keramike, na kojoj je izloženo 79 djela od ukupno 55 umjetnika iz Hrvatske i inozemstva.

Posjetitelje je pozdravila ravnateljica vukovarskog Gradskog muzeja Ružica Marić koja je izrazila zadovoljstvo što se Vukovar našao na popisu onih povlaštenih sredina koje su imale prigodu ugostiti izložbu 2. hrvatskog triennala keramike. Prisutne posjetitelje ravnateljica Marić podsjetila je na međunarodnu izložbu keramičkih pehara pod nazivom "Vaze za cvijeće" koja je gostovala u Dvorcu Eltz 2002. g. u organizaciji Hanibala Salvara.

Predstavljaući izložbu, član Međunarodne akademije za keramiku (IAC) Hanibal Salvaro naglasio je kako je hrvatska keramika prisutna u svijetu više od 80 godina te da gotovo i nema države u kojoj se ne nalazi izloženo barem jedno djelo nekog od hrvatskih keramičara. Između ostalog, upoznao je prisutne s poviješću hrvatske keramike i začetnikom iste, poznatim hrvatskim skulptorom Hinkom Juhnom.

Također je podsjetio kako je izložba Drugog hrvatskog triennala keramike do sada gostovala u 15 hrvatskih gradova, a Vukovar je posljednji grad u kojem će izložba biti postavljena, a koju Vukovarci imaju prigodu razgledati do 30. travnja.

{gallery}2013/04/17/01{/gallery}