U Galeriji Oranžerija Gradskog muzeja Vukovar otvorena je Izložba fotografija „Čudesni svijet Jugendstila" - detalji arhitekture podunavskih zemalja, kod nas poznatiji pod austrijskim nazivom Secesija.

Poznati austrijski fotograf, pisac i kustos Peter Schubert putujući podunavskim zemljama svojim objektivom zabilježio je niz detalja arhitekture podunavskih zemalja s akcentom na Jugendstil.

Izloženo je 70 fotografija na kojima su reprezentativni primjeri arhitekture iz Austrije, Češke, Hrvatske, Mađarske, Njemačke, Rumunije, Slovačke i Srbije.

Fotografijama su zastupljena djela poznatih arhitekata i umjetnika, tako i nepoznatih majstora graditelja. Upravo je ta raznolikost fasada ono što danas daje šarm mnogim europskim gradovima.

U pojedinim zemljama Secesija se različito nazivala: u Francuskoj i Belgiji Art Nouveau, u Njemačkoj Jugendstil, u Italiji Floreale ili Liberty, u Velikoj Britaniji Modern Style, u Španiji Modernismo, u Belgiji stil Coup de fuet ili Velde stil, u SAD-u je nastala kasnija inačica - Art Deco.

Secesija je stilski pravac u umjetnosti koji se javio kao reakcija na akademizam i eklekticizam zadnjih desetljeća 19. stoljeća. Inspirirana prirodom, u arhitekturu, primijenjenu umjetnost, slikarstvo i kiparstvo unosi elegantnu profinjenost zakrivljenih i ornamentalnih plošnih linija s ciljem da "uljepša industrijsku proizvodnju, spoji umjetnost i obrt, ukrasi bezlične fasade zgrada ...".

Secesija nije zaobišla Vukovar. U secesijskom stilu uređena je unutrašnjost zgrade Hrvatskog doma (1921./22.), mađarska škola (1911.) sada zgrada policije, stari vodotoranj (1913.) rijedak primjer industrijske arhitekture kod nas, kuća Tachtler (1914.), vila Streim na Vučedolu (1918.), mrtvačnica na židovskom groblju (1918.)...

Izložba je organizirana suradnjom Gradskog muzeja Vukovar, Vukovarsko-srijemske županije, Austrijskog kulturnog foruma Zagreb, Kultur Niederösterreich i Radne zajednice podunavskih zemalja.

Publici se obratila Ruža Marić, ravnateljica Gradskog muzeja, o izložbi je govorio Zdravko Dvojković, muzejski savjetnik. U ime Župana Vukovarsko-srijemske županije Bože Galića prisutni su bili pomoćnici pročelnice Upravnog odjel za međunarodnu suradnju i regionalni razvoj Marina Sekulić i Mario Banužić koji je otvorio izložbu.

{gallery}2013/05/10/01{/gallery}