{gallery}2016/10/08/02{/gallery} Gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava primio je u svom uredu splitskog gradonačelnika Ivu Baldasara koji je Vukovar posjetio kako bi uručio donaciju sredstava za projekt „Vukovarski Vodotoranj – Simbol hrvatskog zajedništva" koje su prikupili Grad Split i građani grada Splita.

Temeljem odluke splitskog Gradskog vijeća, donesene 30. ožujka 2016. godine o davanju potpore Gradu Vukovaru za navedeni projekt, splitska Gradska uprava zajedno sa građanima počela je prikupljati financijska sredstva. Do 3. listopada 2016.godine prikupljeno je ukupno 389.396, 28 kuna te je taj iznos gradonačelnik Splita predao gradonačelniku Ivanu Penavi na prijemu.

Gradonačelnik Splita Ivo Baldasar rekao je kako je Dan neovisnosti Republike Hrvatske za uručivanje donacije izabran simbolično jer će Vukovar idućih mjesec dana zbog događaja koji slijede biti u centru pažnje hrvatske javnosti, a komentirao je i način prikupljanja sredstava koje je organizirao Grad Split. „Zaista nije bilo bitno s koliko sredstava će građani sudjelovati, i jedna kuna je pomogla da ostvarimo cilj", rekao je Baldasar istaknuvši kako su na ovaj način još jednom pokazali povezanost sjevera i juga, Splita i Vukovara.

„Ovo je poveznica koju smo htjeli ispričati našim zajedništvom. Grad Split je organizirao i osmislio hvale vrijednu akciju među svojim građanima i ovim putem se zahvaljujem na ovom velikom angažmanu Grada Splita i građanima grada Splita koji su se nesebično uključili u ovu akciju te što su prepoznali ovu pozitivnu inicijativu."

Iz gradskog proračuna je na podračun otvoren za ovu namjenu uplaćeno 200.000,00 kuna, a ostali iznos su osigurali građani svojim donacijama. Grad Split je prilikom dostave uplatnica za komunalnu naknadu dostavio i bianco uplatnice putem kojih se može dati financijski prilog za obnovu Vukovarskog vodotornja. Također, dobrovoljni prilozi se sakupljaju i u suradnji sa „Societe Generale – Splitskom bankom d.d.", putem sandučića koji su postavljeni na šalterima banke. Sandučić za uplatu priloga postavljen je i na blagajni Grada u Gradskoj upravi.

Sredstva za obnovu vukovarskog Vodotornja će se u Splitu prikupljati do 1. studenoga 2016. godine, a preostali do tada prikupljeni iznos uplatit će se Vukovaru 2.studenoga 2016. godine kada akcija službeno završava.