{gallery}2016/10/11/03{/gallery} Gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava sa suradnicima je primio savjetnika predsjedničke kandidatkinje SAD-a Hillary Clinton za odnose s Hrvatima i Republikom Hrvatskom, senatora Marka Begicha.

Senator Begich je u svojoj karijeri obnašao dužnost gradonačelnika grada Anchoragea i senatora Države Aljaske, a u sklopu svog posjeta Hrvatskoj, posjetio je i Vukovar kako bi se upoznao s gradonačelnikom Ivanom Penavom, njegovim radom te gospodarskim prilikama u Vukovaru.

„Zadovoljstvo mi je što sam se susreo s gradonačelnikom Vukovara s kojim sam ovim putem razgovarao o gospodarskom razvoju i o stvarima koje radimo mi na Aljasci jer je situacija kod nas vrlo slična ovoj u Vukovaru, a razmijenili smo i mnoge ideje", rekao je Begich pojasnivši kako ljudi ponekad zaborave da je i Aljaska dio Sjedinjenih Američkih Država te da se često moraju oslanjati sami na sebe i graditi svoje gospodarstvo.

Senator je dodao kako je sama činjenica da je u svojoj predsjedničkoj kampanji Hillary Clinton istupila prema hrvatskoj zajednici, vrlo pozitivan korak jer je Hrvatska snažan saveznik SAD-a, a veliko zanimanje predsjedničke kandidatkinje za Hrvatsku i Hrvate može biti vrlo dobar pokazatelj.

Gradonačelnik Penava rekao je kako, iako je riječ o različitim razinama između Vukovara i Aljaske, pronađene su mnoge dodirne točke. „Gledano kroz prizmu Aljaske, koja je daleko izolirana i slabo naseljena te se suočavala s izazovima sličnim ovima koje mi u Vukovaru imamo, a to je ponajprije raseljenost stanovništva, ekonomija daleko slabija nego što je bila prijeratnih godina. S istim takvim problemima susretao se i gospodin Begich dok je obnašao funkciju gradonačelnika grada Anchoragea te imao isti cilj koji i mi imamo: zadržati ljude u gradu, dovesti mlade obitelji da nasele prostor, otvoriti radna mjesta i stvoriti uvjete za dolazak investitora u naš grad", kazao je Penava.

Osim zajedničkih problema koje ova dva sasvim različita kraja svijeta imaju, gradonačelnik je senatoru Marku Begichu prezentirao i svijetle točke koje grad ima i put ka gospodarski puno jačem Vukovaru nego što je danas.