U povodu Dana državnosti Republike Hrvatske na Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskoga rata u Vukovaru vijenac je položila delegacija Grada Vukovara predvođena zamjenicima gradonačelnika Ivanom Mujkić i Marijanom Pavličekom te predsjednikom Gradskoga vijeća Grada Vukovara Tomislavom Šotom .
Ustavnom odlukom o suverenosti i samostalnosti te Deklaracijom o proglašenju suverene i samostalne RH od 25. lipnja 1991. Hrvatski sabor je jasno potvrdio očitovanje volje hrvatskog naroda za uspostavom samostalne države, izraženo na referendumu 19. svibnja 1991.
„Danas se sjećamo povijesne odluke Hrvatskoga sabora o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske donesene prije 27 godina. Upravo na ovome mjestu želimo se dostojanstveno sjetiti svih onih koji su dali svoje živote za stvaranje neovisne Hrvatske države. Nažalost, u krvavom Domovinskom ratu jako je puno hrvatskih sinova i kćeri položilo svoj život na oltar Domovine te se njima želimo ovim putem zahvaliti jer su upravo oni najzaslužniji što danas živimo u slobodnoj i neovisnoj Republici Hrvatskoj," rekao je ovom prilikom zamjenik gradonačelnika Grada Vukovara Marijan Pavliček.
Osim delegacije Grada Vukovara, vijence su položili i svijeće upalili izaslanstva Vukovarsko-srijemske županije, Policijske uprave Vukovarsko-srijemske te Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskoga rata grada Vukovara.
Molitvu je na groblju predvodio gvardijan i župnik župe sv. Filipa i Jakova fra Ivica Jagodić, koji je ujedno služio i svetu misu za Domovinu u crkvi sv. Filipa i Jakova u Vukovaru.