Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković svečano su otvorili Franjevački muzej Vukovar koji je obnovljen i uređen kroz 15,5 milijuna kuna vrijedan projekt Integracije kulturne i povijesne baštine Franjevačkog samostana te na taj način obogatio turističku ponudu grada Vukovara.
Svečanosti je nazočio i gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava te pri tome istaknuo važnost i vrijednost ovakvog projekta za daljnji razvoj turizma i turističke ponude Grada Vukovara, nove i sjajne vukovarske zvijezde koja budućim naraštajima posreduje veliko bogatstvo duhovne i materijalne prisutnosti franjevaca u ovomu gradu.

Brojne Vukovarce i njihove goste nazočne svečanosti otvorenja Franjevačkog muzeja pozdravio je i gvardijan Franjevačkog samostana fra Ivica Jagodić, naglasivši da je danas povijesni dan za Franjevački samostan u Vukovaru, za njegovu vjersku zajednicu, ali i cijeli Vukovar jer nakon dugog i zahtjevnog puta završava cjelovita obnova samostanskog kompleksa nakon kataklizmičkih razaranja 1991. godine.

"Muzej je dokaz neuništivosti onoga što izvire iz Božje ljubavi i milosrđa, kontinuiteta hrvatskoga i kršćanskoga identiteta Vukovara, ali i opredijeljenosti hrvatskoga čovjeka da ostane uz svoje kršćanske korijene i gradi budućnost na temeljima teške ali i slavne prošlosti" istaknuo je Jagodić.

Ovim projektom posebne vrijednosti za grad Vukovar otvorio se prostor za muzej na nekoliko etaža u koji su uvršteni riznica s vrijednim umjetničkim blagom, galerija slika starih majstora, knjižnica raritetnih knjiga, a posjetiteljima je omogućen posjet crkvi, kripti, zvoniku i klaustru, novoj knjižnici s čitaonicom te ostalim sadržajima poput vinoteke i suvenirnice uključujući i vanjski prostor u kojem se nalazi pastoralni centar sv. Bono i šetnica s pogledom na Dunav.

Uz dva suvremena muzeja – Gradski muzej Vukovar i Muzej vučedolske kulture, kroz koji je interpretiran kulturni turizam grada Vukovara, postajemo bogatiji za još jedno središte okupljanja građana, posjetitelja i turista našega grada.

Franjevački muzej Vukovar neprocjenjiva je riznica crkvenog blaga i povijesti ovoga kraja.