„Velika mi je čast danas biti u Krku, gdje smo potpisali Povelju o prijateljstvu i suradnji naša dva grada. Ponosno mogu reći kako je Krk dvadeseti po redu grad prijatelj Grada Vukovara, ali prvi grad iz Primorsko-goranske županije i sjevernog dijela naše prekrasne jadranske obale, kao i prvi otočni grad s kojim je Vukovar sklopio prijateljstvo“, rekao je gradonačelnik Penava poručivši kako vjeruje da će Krk i Vukovar svoju buduću suradnju graditi na svim područjima djelovanja, a ponajprije u gospodarstvu i turizmu, kao što to i sada čini s priobalnim gradovima, što se najbolje pokazalo u suradnji s gradom Dubrovnikom.

„Prepoznali smo povijesnu simboliku koju grad Vukovar ima i ona je uvijek na tragu zajedništva. To zajedništvo se očituje u prijateljstvu i suradnji s općinama, gradovima, mjestima i ljudima iz svih krajeva Hrvatske. Zadovoljstvo mi je što danas vežemo krajnji istok Hrvatske s njezinim krajnjim zapadom, kopneni dio s Jadranskim morem,“ rekao je gradonačelnik Penava ističući brojne poveznice s Krkom, a ponajveća je poveznica velik broj prognanika  koji je za vrijeme Domovinskog rata našao smještaj upravo na otoku Krku.

„Mnogo je Vukovaraca na Krku osnovalo svoje obitelji te su se trajno vezali za otok Krk. Upravo su ti ljudi motovi suradnje te će ovome našem prijateljstvu doprinijeti na emotivnoj razini. Siguran sam da će na svim poljima – od sporta i kulture pa do različitih unaprjeđenja poslova koje radimo kao gradska organizacija – odraziti naša suradnja. Osim toga, ostvarit će se ono o čemu uvijek govorimo u Hrvatskoj, a to je povezivanje zelene i plave Hrvatske. Nažalost, to još uvijek ne ide kako bi trebalo. Mi ovdje imamo velike turističke korporacije koje bi se mogle intenzivnije povezati s proizvođačima hrane u Slavoniji te bi se moglo na razini Hrvatske puno bolje organizirati međusobna razmjena koja bi intenzivirala kružno zeleno gospodarstvo puno bolje nego li je danas prisutno u Hrvatskoj,“ rekao je gradonačelnik Krka Darijo Vasilić izražavajući nadu za dobrim početkom suradnje te će uslijediti programi suradnje koji će uključivati već 2021. godinu, ali i sve koje dolaze.

„Ovo nam je prvo prijateljstvo s kopnenim hrvatskim gradom i drago nam je što smo započeli tu suradnju upravo s ovakvim gigantom kao što je Vukovar koji je predvodnik Hrvatske,“ zaključio je gradonačelnik Vasilić.