Na današnji dan, 10. ožujka 1991. godine održano je veliko postrojavanje nenaoružanih odreda za bivšu Općinu Vukovar u Bogdanovcima. Bio je to početak stvaranja obrane Vukovara, Slavonije, ali i naše domovine Hrvatske.

2014. godine na sastanku svih braniteljskih udruga određeno je kako će se toga datuma obilježavati Dan hrvatskih branitelja Vukovara. Odluka je podržana od strane gradonačelnika Grada Vukovara i Gradskog vijeća Grada Vukovara, pa je tako ovo sedma godina za redom kako se Dan hrvatskih branitelja Vukovara svečano obilježava 10. ožujka, u znak zahvale svima onima koji su se nesebično borili za našu Domovinu.

Obilježavanje Dana hrvatskih branitelja Vukovara započelo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća izaslanstava kod središnjeg križa na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru, nakon čega je služena sveta misa za sve poginule, ubijene i nestale branitelje Vukovara u crkvi sv. Filipa i Jakova.

„10. ožujka, datum je kada slavimo vrijednosti Domovinskog rata, poštujemo i zahvaljujemo se svim hrvatskim braniteljima Vukovara koji su prije 30 godina, postrojavanjem nenaoružanih odreda u Bogdanovcima, pokazali izuzetnu hrabrost i preuzeli veliki rizik s namjerom izgradnje puta ka slobodnoj i neovisnoj Republici Hrvatskoj“ rekao je ovom prilikom gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava.

Svečano obilježavanje nastavljeno je u Bogdanovcima, odavanjem počasti polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, uz molitvu i prigodna obraćanja.

Predsjednik Savjeta za branitelje gradonačelnika Grada Vukovara, Tomislav Josić, istaknuo je kako današnja Hrvatska, nije onakva Hrvatska za koju su se hrvatski branitelji borili krvlju.
„Naša je dužnost govoriti o tome i pokušati činiti promjene, učiniti državu boljom i pravednijom za sve“ zaključio je Josić.

Povodom obilježavanja Dana hrvatskih branitelja grada Vukovara, ulaz u Vukovarski vodotoranj slobodan je za sve hrvatske braniteljice i branitelje grada Vukovara, zatočenike neprijateljskih logora te uže članove obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja.